fbpx

Na de zomer niet meer blij met je huis: Wat nu?

Het gevoel om niet terug naar huis te willen aan het einde van je vakantie kennen we misschien allemaal wel een beetje. Maar wat als je er echt enorm tegenop ziet om weer naar je eigen woning te moeten? Die vraag stelde een klant een tijdje terug aan onze makelaar Dieuwke.

Nieuwe inzichten

Wanneer je een tijdje uit je vertrouwde omgeving en van je dagelijkse bezigheden weg bent, kom je vaak tot nieuwe inzichten. Over je werk, je relatie, maar ook over je woonomgeving. Tijdens je vakantie denk je: zodra ik terug ben, ga ik helemaal anders doen!

Als je erachter komt dat je thuis niet op je plek bent, is het tijd om eens te overwegen hoe dat komt. Is het huis te klein? Vind je de buurt niet prettig? Woon je te ver weg van familie en vrienden? Of komt het doordat het huis van je partner is en je er maar niet went? Wat het geval ook is, om weer gelukkig te worden moet je er wat aan doen.

Actie ondernemen of niet?

Zet niet direct een ‘te koop’-bord in de tuin, maar slaap er eerst een paar nachtjes over. Misschien is het gewoon de vakantieverliefdheid. Maar als het gevoel blijft knagen, moet je erachter zien te komen waarom je niet (meer) gelukkig bent in je huis. Zodra je dat weet, is het tijd voor actie.

Drie opties

Wanneer je besluit om je woonprobleem op te lossen, heb je in het kort drie opties.

1. Verbouwen

Ben je niet graag thuis door praktische overwegingen? Bijvoorbeeld: te weinig ruimte, te weinig kamers of geen fijne thuiswerkplek? Dan is een verbouwing een logische oplossing. Met een aanbouw, uitbouw of dakkapel voeg je snel een hele kamer toe. En met wat extra muurtjes maak je aparte kamers van een grote zolder die nu vooral als opslag dient.

Wanneer je niet genoeg geld op de bank hebt om je verbouwing te financieren, is het mogelijk om je hypotheek te verhogen. Bespreek met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn.

Lees ook: Welke verbouwingen voegen waarde toe aan je woning?

2. Verkopen en verhuizen

Gaat het je niet om de indeling van het huis, maar bijvoorbeeld om de wijk of woonplaats? Dan zal een verbouwing niet volstaan en is het tijd om over een verhuizing na te denken. Het grote voordeel is dat je nu weet wat je niet wilt en waar je wél gelukkig zult zijn.

3. Verhuren en verhuizen

Als een verkoop te definitief voor je is, kun je er ook voor kiezen om je woning te verhuren en zelf een andere huurwoning te betrekken. Op die manier kun je testen of het inderdaad aan de omgeving of het huis ligt en kun je altijd nog terug.

Wat als je in een huurhuis woont?

Woon je in een huurhuis? Dan mag je geen grote wijzingen maken aan de woning en zit er eigenlijk maar één ding op: verhuizen. Door de nieuwe kabinetsplannen kan dit wel eens een aantrekkelijke optie worden.

Ga het gesprek aan

Er tegenop zien om naar je eigen woning terug te gaan? Dat is een erg ongelukkig gevoel. Wil je er iets aan doen, maar weet je niet wat? Vraag dan een Woongeluk-gesprek aan met onze specialisten. We bespreken jouw woondilemma’s en dragen meteen praktische oplossingen aan. Zo vind jij je woongeluk weer terug!