fbpx

11 aanpassingen die de waarde van je woning (niet) verhogen

Investeren in je huis is altijd een slim idee. Je leeft er leuker van en je verhoogt meteen woningwaarde. Maar welke aanpassingen verhogen de waarde en welke niet? We zetten ze voor je op een rij.

Waarom de waarde van je huis verhogen?

De voornaamste reden om de waarde van je huis te verhogen, is een hogere verkoopprijs. Omdat je van plan bent om je huis binnenkort te koop te zetten, of als investering voor later. Maar aanpassingen leveren over het algemeen ook meer wooncomfort op en in sommige gevallen een lagere energierekening. Je hebt er dus nu ook al iets aan!

Wat verhoogt de waarde van je huis wél?

Niet elke investering of verbouwing maakt je huis meer waard. Als het je doel is om de waarde van je woning te verhogen, richt je dan vooral op deze aanpassingen.

1. Betere isolatie

Een goede isolatie van je woning werkt energiebesparend. Warmte blijft goed binnen en kou juist buiten, waardoor er minder energie nodig is om het huis op temperatuur te houden. Zeker nu, met de hoge energieprijzen, is dit een aanpassing die je woning gegarandeerd meer waard maakt. Voorbeelden zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie of enkelglas vervangen door dubbelglas.

Tip: Maak gebruik van de ISDE-subsidie voor isolerende maatregelen. Daarmee kun je tot 30% van je investering terugkrijgen!

2. Duurzame installaties

Naast betere isolatie zijn andere duurzaamheidsinvesteringen ook altijd waardeverhogend.

Met zonnepanelen wek je zelf groene energie op, waardoor je minder stroom hoeft af te nemen bij een energieleverancier. Prettig voor je energierekening én voor de waarde van je woning.

Ook de installatie van een warmtepomp verhoogt de waarde van je woning. Die is namelijk veel zuiniger dan een cv-ketel, waardoor je ook op energie bespaart. Bovendien moeten cv-ketels binnen enkele jaren op de schop, waardoor je huis nu alvast toekomstbestendig is.

3. Woonoppervlakte vergroten

Met een uitbouw, aanbouw of dakkapel voeg je vierkante meters toe aan je woning. Deze verbouwingen zijn altijd waardeverhogend. Het aantal vierkante meters is namelijk één van de belangrijkste toetsen om de waarde van een woning te bepalen.

4. Perceeloppervlakte vergroten

Kun je een aangrenzend stuk grond kopen bij de gemeente? Dan kun je je perceeloppervlakte vergroten en je tuin uitbreiden, waardoor je ook direct waarde toevoegt.

5. Renovatie

Heb je een vloer, keuken of badkamer die hip was in de kindertijd van je oma? Nu waarschijnlijk niet meer. Renovatie zal de waarde dan zeker verhogen. Tenminste, als je het smaakvol doet. Zolang je rekening houdt met de woontrends van nu, zit je eigenlijk altijd wel goed.

6. Upgrades

Een los bad in de badkamer plaatsen of een vaste trap naar zolder maken in plaats van een vlizotrap, zijn mooie upgrades die de waarde van je woning verhogen. En natuurlijk ook het wooncomfort.

7. Indeling verbeteren

De woning ‘couranter indelen’ is ook altijd een goed idee. Moet je bijvoorbeeld nu via de slaapkamer naar de badkamer? De badkamer zijn eigen deur geven, zal waardeverhogend zijn. Andere voorbeelden zijn de badkamer van de begane grond naar boven verplaatsen en de keuken openbreken waardoor er een open woonkeuken ontstaat.

8. Meer ruimtes

Heb je nu één grote open zolder? Door met een paar binnenmuren, deuren en misschien een dakraam of dakkapel losse slaapkamers te maken, vergroot je de waarde van je huis aanzienlijk. Ook een tweede badkamer toevoegen is bijna altijd een goed idee.

En wat niet?

Natuurlijk zijn er ook verbouwingen die geen invloed hebben op de waarde of die zelfs waardeverlagend werken. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

1. Smaakgevoelig verbouwen

Lijkt het je gaaf om een rood bad in een zwarte badkamer te plaatsen? De meeste mensen niet. Als je er gelukkig van wordt, moet je het zeker doen. Maar er is een grote kans dat toekomstige bewoners dit direct verbouwen. Het geld dat daarvoor nodig is, trekken ze eerst af van hun bod. Wat betreft styling is de belangrijkste tip om het neutraal te houden en voor een brede doelgroep.

2. Slechte kwaliteit

Stel, je doet wél een aanpassing die op papier waardeverhogend werkt, maar de kwaliteit laat te wensen over. Dan had je beter niks kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan een scheve dakkapel of slordig gelegde vloer. Grote kans dat toekomstige kopers dit weer over zullen gaan doen.

3. Authentieke details verwijderen

De prachtige details van een typische jaren dertig wonen spreken veel mensen aan. De erker, en-suite deuren, glas-in-lood en de schouw in de woonkamer kun je daarom het beste laten staan. Natuurlijk mag je moderniseren, maar om de waarde hoog te houden kun je dit soort details het beste intact laten.

Laat je adviseren!

Ben je van plan om je woning binnenkort te gaan verkopen en ben je benieuwd welke aanpassingen je kunt doen om de waarde van je woning te verhogen? Onze verkoopmakelaars weten hier alles van en denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.