fbpx

Niet blij met het huis dat je gekocht hebt. Wat nu?

De afgelopen jaren is de woningmarkt behoorlijk oververhit geweest. Misschien heb je onder hoge druk een huis gekocht en twijfel je nu of je daar wel goed aan gedaan hebt. Of er spelen andere redenen waarom je niet (meer) blij bent met het huis dat je gekocht hebt.

Niet blij met gekocht huis

Je hebt een huis gekocht, maar je merkt dat je niet gelukkig bent nu je eenmaal verhuisd bent. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Dit zijn redenen die we bij ons makelaarskantoor vaak horen van klanten.

  • Te weinig ruimte – Je hebt te weinig kamers of opbergruimte. Of de tuin of kamers zijn te klein. Op de plattegrond zag het er prima uit, maar nu je eigen spullen er in staan valt het toch tegen.
  • Slechte staat – Er blijkt veel opknapwerk te zijn, het huis heeft een slechte isolatie of er zijn andere gebreken aan het licht gekomen sinds je verhuisd bent.
  • Geen leuke buren – Buren leer je pas echt kennen wanneer je er eenmaal woont. Een goede klik moet je geluk mee hebben, maar overlast is echt problematisch. Als je elke stap van je bovenburen hoort, wordt je daar niet blij van.
  • Omgeving valt tegen – Vooraf kun je de buurt in alle rust verkennen, maar de faciliteiten ontdek je pas echt wanneer je er woont.
  • Te ver van vrienden en familie – Op papier leek een uur rijden misschien goed te doen. Maar in realiteit breekt het je op of zie je ze minder dan je zou willen.
  • Voelt niet als thuis – Je kunt er niet precies de vinger op leggen, maar je voelt het gewoon niet. Is het de sfeer van het huis? Of mis je je oude huis gewoon?

Gewoon even wennen of actie ondernemen?

Een nieuw huis is altijd even wennen. Maar als je het echt een kans gegeven hebt en je gevoel verandert niet, is het tijd om wat te doen. Niet blij zijn met het huis dat je gekocht hebt, kan namelijk een groot effect hebben op je leven en relatie.

Oplossingen en overwegingen

De oplossingen hieronder zijn afhankelijk van de reden waarom je niet blij bent met het gekochte huis.

1. Sluit andere oorzaken uit

Een huis kopen, verbouwen en verhuizen is behoorlijk stressvol. Dat kun je nog een tijdje voelen. En er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn waardoor je even niet zo lekker in je vel zit. Je nieuwe woning en omgeving zie je misschien onterecht als de bron van het probleem. Sluit eerst uit of dit bij jou het geval is voordat je een drastisch besluit neemt.

2. Verbouwen

Is het een praktisch probleem? Bijvoorbeeld te weinig bergruimte of te weinig kamers? Dan is een verbouwing een logische oplossing. Met een aanbouw, uitbouw of dakkapel voeg je meer ruimte toe dan je zou denken. En met wat extra muurtjes maak je functionele aparte ruimtes van een grote zolder die je nu vooral als opslag gebruikt.

Als je op dit moment niet genoeg spaargeld hebt, is het misschien mogelijk om je hypotheek te verhogen. Bespreek met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn.

Lees ook: Welke verbouwingen voegen waarde toe aan je woning?

3. Verduurzamen

Merk je dat de woning wel erg slecht geïsoleerd is? Dat kan een onprettig binnenklimaat en hoge energierekening tot gevolg hebben. Betere isolatie zal dan veel woongeluk opleveren. Ook voor deze uitgave kun je je hypotheek verhogen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je zelfs over je maximale leenbedrag heen omdat het een verlaging van je maandlasten betekent.

4. Restylen

Sommige mensen kunnen maar niet wennen aan hun moderne nieuwbouwwoning. Zeker wanneer hun vorige huis een sfeervol jaren 30 huis is met leuke hoekjes en authentieke details. Gelukkig zijn er veel aanpassingen die je kunt maken om je nieuwe huis meer eigen te maken. Pinterest, Instagram en TikTok staan bomvol toffe ideeën. Ook voor kleine budgetten zijn er volop doe-het-zelfaanpassingen.

5. Verkopen en verhuizen

Het leven is te kort om te blijven wonen waar je niet gelukkig bent. Zie je geen aanpassingen waarvan je wel blij kunt worden in het huis dat je gekocht hebt? Neem je verlies en zet het te koop bord weer in de tuin. Het grote voordeel is dat je nu weet wat je niet wilt en waar je wél gelukkig zult zijn. Je kunt iets nieuws kopen of voor de zekerheid (tijdelijk) iets huren.

6. Accepteren

Zit al je spaargeld in je nieuwe huis en zijn er geen mogelijkheden om (op korte termijn) iets aan je woonsituatie te veranderen? Dan zit er maar één ding op: accepteren dat je een probleem hebt waar je niets aan kunt doen. Maak een plan voor de toekomst om uit deze situatie te komen.

Hervind jouw woongeluk

Ben je niet blij met het huis dat je gekocht hebt en weet je niet hoe je jouw woongeluk weer kunt hervinden? Maak gebruik van de jarenlange ervaring van onze makelaars en plan nu een Woongeluk-gesprek. We bespreken jouw woondilemma’s en dragen meteen praktische oplossingen aan. Zo vind jij je woongeluk weer terug!