Nieuw jaar, nieuw begin, nieuwe woning? Het eind van het jaar draait om dingen loslaten. Ook verhuizen gaat eigenlijk altijd over loslaten. Het is niet gek dat een verhuizing vaak emoties met zich meebrengt. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om je eerste woning achter te laten. Het maakt je emotioneel om een huis te verkopen waarin je kinderen zijn geboren. Of je zit in een scheiding en vindt het pittig om je vertrouwde plek in te ruilen voor iets nieuws. Heel logisch dat verhuizen en emoties dan samengaan! Wat helpt om het loslaten van je huis makkelijker te maken?
Wat maakt verhuizen soms emotioneel?
Bij de ene persoon komen bij verhuizen meer emoties kijken dan bij de andere. Iedereen staat er anders in. Maar het is zeker niet gek als jij verhuizen ook spannend of lastig vindt. Je weet best dat je er iets moois voor terugkrijgt. Maar toch, een plek achterlaten voelt ook gek en eng.
Je hebt herinneringen gemaakt in je vorige huis. Misschien heb je er ook grote mijlpalen beleefd. Het was bijvoorbeeld je eerste huis. Je kinderen zijn er geboren. Of het is de woning van je ouders waarin je zelf bent opgegroeid. Hoe dan ook, een huis gaat voor veel mensen samen met herinneringen. Dat kan het zeker emotioneel maken om een huis los te laten.
Verhuizen en emoties: houd je doel voor ogen
Ze zeggen weleens “Waar een deur dicht gaat, opent altijd weer een andere deur”. Bij een verhuizing is dat zelfs letterlijk het geval. Je laat iets achter je, maar hebt ook uitzicht op iets nieuws: een nieuw huis waarin je nieuwe herinneringen kunt maken.
Bovendien verhuis je vast met een reden. Misschien ga je groter wonen, verhuis je naar een omgeving waar je je meer thuis voelt, of krijg je er een prachtige tuin of een nog leuker interieur voor terug. Blijf dus onthouden waar je het verhuizen voor doet.
Vergeet ook niet het volgende: het mag klinken als een afgezaagde tegeltjeswijsheid, maar het zijn écht de mensen die een huis een thuis maken. Als jij je partner of gezin om je heen hebt of je vertrouwde huisdier, voelt ook je nieuwe plek vast snel goed.
Voorbeeld: je ouderlijk huis loslaten
Een tijdje geleden hielpen we een broer en zus bij de verkoop van het huis van hun overleden moeder. Het huis was gedateerd en de biedingen kwamen niet direct binnenstromen. Als er een bod kwam, dan wezen de broer en zus het al snel af.
We nodigden de dochter uit bij ons op kantoor en vroegen haar uit oprechte interesse “Waarom wijs je de biedingen af?”. In het gesprek bleek dat ze het moeilijk vond om het huis los te laten. Haar moeder had de laatste jaren van haar leven elke dag op Funda gekeken. Haar dochter was bang dat ze niet de juiste keuze voor haar moeder zou maken.
We vroegen wat haar moeder had gewild. “Dat er een bieder met een gezin komt te wonen!”, antwoordde ze. Wat bleek? Eén van de bieders had een gezin. We vroegen diegene om foto’s van zijn gezin te sturen. Opeens was de vrouw om. Dit voelde als de juiste koper. Ze kon het huis loslaten.
Hoe maak je het makkelijker om je huis los te laten?
Het is niet erg dat verhuizen emoties in je losmaakt. Dat zien we heel vaak bij klanten en begrijpen we helemaal. Maar hoe kun je het voor jezelf minder emotioneel maken? Dit zijn 7 tips die helpen.
1. Bedenk wat je precies lastig vindt
Voor iedereen zal er een andere reden zijn dat verhuizen emotioneel is. Ga bij jezelf na wat voor jou de meeste emoties oproept bij verhuizen. Wat vind je lastig? En wat kun je erop verzinnen om het makkelijker te maken?
- Ga je je fijne buurt en leuke buren missen? Spreek af dat je elkaar ook straks blijft opzoeken.
- Ben je bang dat je nieuwe huis niet zo thuis voelt als deze plek? Neem je vertrouwde spullen mee en maak er een fijn nieuw thuis van.
- Vind je het lastig dat je niet naar deze plek kunt teruggaan? Maak foto’s of video’s van je huis, zodat je die altijd bij de hand hebt.
- Heb je bijzondere dingen meegemaakt in het huis (zoals de geboorte van je kinderen)? Laat een tekening maken van je woning, die je een mooi plekje in je nieuwe huis kunt geven.
- Ga je, bijvoorbeeld vanwege een relatiebreuk, verhuizen naar een kleinere woning? Kijk (samen met een interieurstylist) hoe je van het kleinere huis toch iets prachtigs kunt maken.
- Vinden je kinderen het lastig om te verhuizen? Beloof dat zij de kleuren van hun nieuwe kamer mogen uitkiezen en neem samen met je kinderen afscheid van het huis.
2. Kies een moment om zelf afscheid te nemen
De sleuteloverdracht gaat razendsnel. De koper doet nog een eindinspectie in de woning en voor je het weet heb je je handtekening onder de koopakte gezet en de sleutels overhandigd aan de nieuwe eigenaar. De sleuteloverdracht is dan ook niet het beste moment om zelf afscheid te nemen van je woning. Kijk of je hier een ander moment voor kunt pakken.
Loop bijvoorbeeld de dag voor de sleuteloverdracht nog een keer door je woning. Breng een fles wijn mee om te proosten op je vorige huis. Of ga er gewoon nog eens zitten om herinneringen op te halen.
3. Maak foto’s of video’s van je woning
Wil je kunnen terughalen hoe je woning eruitzag? Maak foto’s of een video van je huis zoals het was. Of schakel een speciale afscheidsfotografe in, die het huis voor je op de foto zet. Het is trouwens handig om de foto’s al te (laten) maken voordat je je woning verkoopklaar maakt. Dan herinner jij je het huis zoals het was toen je erin woonde. Dus zelfs mét die volle wasmand in de badkamer, die je altijd irriteerde.
Als wij een woning verkopen, geven we na afloop vaak de verkoopbrochure mee aan de verkoper. Ook dat is een mooi aandenken aan je huis.
4. Neem spullen mee uit je vorige woning
Je zult bijna altijd wel een aantal meubels of andere spullen meeverhuizen uit je eerdere huis. Je zet in je nieuwe huis ook je vertrouwde bank neer, zit straks op dezelfde eettafelstoelen of hebt je favoriete schilderij opnieuw aan de muur hangen. Vertrouw erop dat je nieuwe huis met een paar favoriete spullen snel als een thuis zal voelen.
5. Voorkom verkoopstress
Een huis verkopen is een proces op zich. Je moet je huis verkoopklaar maken, er komen bezichtigers langs, je moet kiezen aan welke geïnteresseerde je je huis verkoopt… Het is niet gek dat een huis verkopen stressvol kan zijn. Bespaar jezelf die verkoopstress, zodat je rustiger afscheid kunt nemen van je huis.
Het helpt bijvoorbeeld om een verhuisbedrijf in te schakelen om je spullen te verhuizen naar het nieuwe huis. Dan hoef je niet alles zelf te versjouwen. Verder is het fijn om een verkoopmakelaar in Amstelveen in te schakelen die je veel uit handen neemt en je bij de onderhandelingen begeleidt.
6. Laat de bezichtigingen over aan een makelaar
Bezichtigers kijken met een heel andere bril naar je huis dan jij. Het huis heeft voor jou emotionele waarde. Jij hebt waarschijnlijk je interieur met veel zorg uitgezocht. Een bezichtiger kijkt daarentegen met een “Zie ik mezelf hier wonen?”-bril. Bezichtigers laten het vaak ook eerlijk weten als ze bijvoorbeeld de vloer niet mooi vinden, de keuken eruit zouden slopen of andere plannen hebben. Als trotse huiseigenaar is dat niet altijd leuk om te horen.
Laat daarom de bezichtigingen doen door een makelaar. Dat is voor jezelf én voor de bezichtigers fijner.
7. Vraag geïnteresseerden om een briefje te schrijven
Soms helpt het bij je huis loslaten als je weet wie er komt te wonen. Vind je het bijvoorbeeld fijn als er in jouw eerste huis een starter komt te wonen? Of als jouw ouderlijk huis overgaat naar een liefdevol gezin? Vraag de bieders dan (via je makelaar) om een briefje te schrijven bij hun bod. Zo kun je nog beter zien dat het huis goed terechtkomt.
Verhuizen en emoties? Schakel een makelaar in die jou begeleidt
Zeker als verhuizen emoties met zich meebrengt, is het prettig als je niet zelf de verkoop doet. Je hebt dan kans dat je onhandige keuzes maakt als je emoties de overhand nemen. Schakel daarom een deskundige verkoopmakelaar in die je goed kan adviseren en begeleiden.
Wij helpen je graag om je niet te laten leiden door emoties bij belangrijke verkoopbeslissingen. Tegelijkertijd snappen we heel goed dat een huis loslaten emotioneel is en denken we ook daarin graag met je mee. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Mail of bel ons voor een kennismaking.