fbpx

7 handige tips om je huis te verkopen met minder stress

Je huis verkopen doe je niet dagelijks. Voor veel mensen is het een spannende aangelegenheid. Wat wordt de vraagprijs van je woning? Wat als je huis toch niet zo geliefd blijkt? En waar begin je met het verkoopklaar maken van je woning? We horen vaak dat een huis verkopen spanning met zich meebrengt. Hoewel we niet alle spanning kunnen wegnemen, doen we er wel alles aan om jou verkoopstress te besparen. Met deze 7 tips kost je huis verkopen jou minder stress.

Waar komt die stress vandaan?

Een huis verkopen brengt onzekerheid met zich mee. Je weet nooit van tevoren hoe het proces gaat verlopen. Dat maakt het spannend. Wat voor biedingen krijg je? Hoeveel kijkers komen er op je huis af? Hoe snel wordt je huis verkocht?

Het is niet gek dat een huis verkopen spannend is. Zo kan het gek aanvoelen om bij de bezichtigingen vreemden over de vloer te hebben. Wat als je huis niet snel genoeg verkoopt? Of als uit een bouwkundige keuring punten naar voren komen waar jij niets van afweet? Allemaal doemscenario’s, die vaak niet uitkomen. Maar we begrijpen heel goed dat ze door je hoofd spoken. Je verkoopt tenslotte vaak maar één of een paar keer in je leven een woning.

Onze tips om je huis te verkopen zonder stress

Oké, volledig stressvrij wordt lastig. Maar we helpen je wel graag zo zorgeloos mogelijk je woningverkoop door. Deze tips om je huis te verkopen helpen je om de periode met minder stress door te komen én om de verkoop soepel te laten verlopen.

1. Bespreek je zorgen met de makelaar

Onze eerste en belangrijkste tip om je huis te verkopen is deze: bespreek waar je mee zit. Denk niet dat je makelaar te druk is voor jouw telefoontje of appje. Als makelaar in Amstelveen zijn wij er juist om jou te helpen met minder stress je huis te verkopen. Als jij ergens mee zit, dan maken we daar graag tijd voor vrij.

Je verkoopt niet dagelijks een huis, dus is het heel logisch dat niet alles vanzelfsprekend voor je is. Durf dan ook zeker vragen te stellen. Vaak genoeg biedt dat onze klanten al de geruststelling die zij zoeken: “Oh, hier is aan gedacht!” of “Oké, het is niet gek dat de financiering nog niet rond is”.

2. Maak een goede planning

Bij het verkopen van je huis ben je vaak aan een planning gebonden, zeker als je al een nieuwe woning hebt gekocht. Je wilt dan waarschijnlijk in een bepaalde periode overgaan naar het nieuwe huis. Daar stem je de verkoopdatum en het te koop aanbieden van je woning op af.

Nu moet er vóór die tijd het nodige geregeld zijn. Denk aan je woning verkoopklaar maken, formulieren over je huis invullen en diverse documenten aanleveren. Het is dan ook slim om alle stappen in kaart te brengen en daar een planning voor te maken. Wij helpen je hier als makelaar bij. Het geeft rust als helder is wat je wanneer doet. Je kunt dan zien dat alles op tijd gaat lukken.

3. Kies een makelaar die stress bij je weghoudt

Als wij op hobbels bij de verkoop stuiten, bedenken we altijd eerst een plan B. Oké, de financiering van deze koper is niet rondgekomen. Kunnen we een andere bieder bellen en vragen of diegene nog geïnteresseerd is? Dan hoeven we de verkoper niet te bellen met alleen het bericht “De koop is ontbonden”, maar kunnen we aangeven “De koop is ontbonden, maar de tweede bieder is nog geïnteresseerd”. Dat bespaart jou onnodige paniek.

Als je een makelaar in de arm neemt, dan doe je dat niet alleen om een goede prijs voor je huis te krijgen. Kies ook een makelaar die de tijd voor je neemt en vooruitkijkt. Zo vinden wij het belangrijk om klanten regelmatig te bellen bij belangrijke deadlines, bijvoorbeeld voor en na bezichtigingen. Je hoeft dan niet overal zelf aan te denken; wij helpen je erbij.

Voorbeeld

Een tijdje geleden begeleidden wij een klant. Zij had haar appartement al met onze hulp verkocht en was op zoek naar een nieuwe woning. Alleen terwijl ze naar een nieuw huis zocht, kreeg ze te horen dat ze haar baan zou verliezen. Dat maakte een hypotheek aanvragen lastig. Wat nu?\

Wij zijn toen uitgebreid met de klant gaan meekijken. Welke voor- en nadelen heeft het als je nu een huis koopt, en wat betekent het als je dat niet doet? Uiteindelijk besloten we samen met de koper om haar woonwensen bij te stellen, zodat zij nog een huis kon aankopen voordat ze haar baan kwijt zou zijn.

Achteraf mailde ze ons: “Dank jullie wel, jullie hebben zoveel stress bij me weggenomen!”. Daar doen we het voor.

4. Spreek vaste bezichtigingsdagen af

Bezichtigingen vragen om de nodige voorbereidingen. Je moet de woning op orde maken en kunt tijdelijk je huis niet in. Daarom is het fijn als je met de makelaar vaste bezichtigingsdagen afspreekt. Als er weinig bezichtigingen zijn, is dit niet altijd haalbaar. Maar wanneer er veel geïnteresseerden zijn, kun je van tevoren aangeven welke momenten schikken. Je hoeft dan niet elke dag van huis te zijn, maar bijvoorbeeld alleen twee dagdelen.

Nog een tip: plan bezichtigingen tijdens je vakantie. Dan hoef je helemaal geen rekening te houden met de bezichtigingen en ben je flexibeler qua bezichtigingsdagen.

5. Schakel een opruimcoach in of huur een loods

Bezichtigers zien het liefst een opgeruimd huis. Dat betekent dat je vooraf je innerlijke Marie Kondo op het huis mag loslaten. Alleen… niet iedereen heeft daar de tijd en ruimte voor. Of misschien vind je het emotioneel lastig om afscheid te nemen van spullen.

In zulke gevallen raden we aan om een opruimcoach in te schakelen. Diegene helpt je om keuzes te maken over bepaalde spullen wel/niet wegdoen. Dat is handig voor de verkoop, maar ook fijn voor de verhuizing daarna. Je hebt dan straks minder spullen om uit te zoeken en in te pakken.

Een andere optie is om een opslagplek te huren. Daar kun je tijdens de bezichtigingen tijdelijk spullen stallen. Dan is je woning alsnog opgeruimd, terwijl je nu niet door al je spullen heen hoeft te gaan.

6. Laat een verkoopstylist je helpen bij het verkoopklaar maken

Verkoopstyling is een vast onderdeel van onze diensten als verkoopmakelaar. Het levert je een hogere verkoopprijs op én is prettig voor jou bij de voorbereidingen voor de verkoop. Een verkoopstylist geeft je concrete tips waarmee je jouw huis (nog) beter verkoopbaar maakt. Soms maakt het bijvoorbeeld al verschil als je spullen van het aanrecht haalt, je tafel op een andere plek neerzet of de knalrode gangmuur van een laag witte verf voorziet.

Ook als je huis er al piekfijn uitziet, heeft een stylist vaak nog goede tips. Zo heb je na een uur stylingadvies een concrete lijst met punten om op te pakken. Dat maakt het behapbaar!

7. Denk goed na over eerst kopen of eerst verkopen

Onze laatste tip om je huis te verkopen met minder stress is misschien wel de belangrijkste. Denk goed na over dit dilemma: ga je eerst je huis verkopen en dan zoeken naar een nieuwe woning of koop je eerst iets nieuws aan en zet je daarna je huidige woning in de verkoop? Beide opties hebben voor- en nadelen.

Eerst verkopen, dan kopen:

Je weet precies welke prijs je huidige woning oplevert.

Je hoeft je niet druk te maken of je huis wel verkocht wordt.

Je betaalt geen dubbele hypotheeklasten.

Je kunt de voorwaarden en rente van je huidige hypotheek meenemen.

Je kunt de overwaarde (zonder overbruggingskrediet) direct inzetten voor je nieuwe huis.

Je moet mogelijk tijdelijk ergens anders wonen.

Er is enige haast bij om een nieuwe woning te vinden.

Je moet misschien twee keer verhuizen.

Eerst kopen, dan verkopen:

Je hebt de zekerheid over een nieuwe woning voordat je je huidige huis verkoopt.

Je hoeft maar één keer te verhuizen.

Tijdens een eventuele verbouwing kun je in je huidige huis blijven wonen.

Je kunt met meer rust op zoek gaan naar een nieuwe woning.

Je weet niet precies hoeveel je huidige huis oplevert en hoe snel het verkocht wordt. (Natuurlijk maken wij hier wel een inschatting van.)

Je betaalt een tijdje dubbele lasten.

Bepaal voor jezelf wat jou de meeste stress geeft. Vind jij dubbele lasten stressvol? Dan is eerst verkopen, dan kopen de beste optie. Heb jij een jong gezin en geeft het je veel stress om jullie hele inboedel twee keer in te pakken voor een verhuizing? Dan kun je beter eerst kopen, dan verkopen.

De laatste tip voor je huis verkopen: schakel een goede makelaar in

Van de verkoopvoorbereidingen tot de oplevering – wij nemen als verkoopmakelaars veel werk en stress bij je weg. Wil jij je huis voor een goede prijs én zoveel mogelijk stressvrij verkopen? Bekijk onze diensten als verkoopmakelaar en mail of bel ons voor een kennismaking. Dan denken we mee hoe we jou kunnen helpen.