fbpx

Een huis kopen als je een huisdier hebt  – waar moet je specifiek op letten?

Zoals een fijn huis je gelukkig maakt, zo geldt dat ook voor een huisdier. Ultiem woongeluk is dan een woning waar zowel jij als je huisdier met plezier woont. Of je nu een herdershond, een speelse kitten, een vijver vol koikarpers of een konijn hebt, een huisdier brengt ook wensen met zich mee voor je toekomstige huis. Waar moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe woning als je een huisdier hebt? Onze makelaar Dieuwke, zelf het trotse baasje van hond Donna, deelt 5 aandachtspunten.

Hoe speelt een huisdier een rol bij de aankoop van een huis?

Voor veel huisdiereigenaren voelt hun dier als een onderdeel van het gezin. Zoals elk ander gezinslid, hebben ook huisdieren bepaalde woonwensen. Al spreken ze die vast niet zelf uit. Een grote herdershond zal je niet blij maken met een klein appartement. Een konijn heeft graag een stukje gras. En je kat kan vast een balkon of tuin ook wel waarderen.

Kortom: op allerlei manieren kan je huisdier een rol spelen in de keuzes die je maakt voor een nieuwe woning.

5 tips voor je huizenzoektocht als je een huisdier hebt

Ben jij een trotse huisdierenbezitter en ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan zijn dit 5 belangrijke punten om op te letten voor een huis dat jou én je dier woongeluk bezorgt.

1. Kijk goed naar de omgeving

Zeker als je een hond of kat hebt, is de omgeving waarin je woont belangrijk. Een hond moet je over het algemeen vier keer op een dag uitlaten. Dan is het prettig als je niet een kilometer hoeft te lopen voordat je bij een stukje groen bent. Kijk daarom of er vlak bij het huis een veldje of park te vinden is.

Als je een kat hebt, is het vaak prettig om niet aan een drukke weg te wonen. Dat geeft een veiliger gevoel als je kat oversteekt.

2. Kies voor een huis met een tuin of balkon

Bij sommige huisdieren is een stuk grond achter je huis wel zo fijn. Zo kunnen honden op die manier uitrazen als ze hun energie kwijt willen. Konijnen vinden het vaak fijn om een hok of een ren in de tuin te hebben. Ook een kat kan een tuin of balkon vaak wel waarderen.

Heb je kippen, koikarpers of andere dieren die specifiek buiten leven? Dan is een stukje groen al helemaal een vereiste. Misschien zelfs meer dan een “klein stukje”. In dat geval verdient een ruime tuin zeker een hoge plek op je woonwensenlijst.

3. Zorg voor voldoende ruimte in de woonkamer

Voor huisdieren heb je ook bepaalde spullen nodig. Zo heeft je hond waarschijnlijk graag een eigen hondenmand in de kamer, misschien ook een flinke bench. Voor een kat moet je een krabpaal en kattenbak kwijt kunnen. En als je vissenliefhebber bent, wil je waarschijnlijk het aquarium een mooie, centrale plek in huis geven.

Kijk dan ook goed of een woning daar ruimte voor biedt. Denk alvast na waar je bepaalde spullen kwijt zou kunnen als je een huis bezichtigt. Zo kun je inschatten of dit huis bij je past.

4. Kijk voor sommige dieren liever in het buitengebied

Katten, honden, hamsters, konijnen en cavia’s kun je meestal prima houden in een gewone woonwijk. Maar van sommige diersoorten zullen je buren minder blij worden. Dat geldt bijvoorbeeld als je graag een haan wilt. Jij vindt het misschien niet erg om ’s ochtends vroeg wakker gekukelekuud te worden, maar je buren worden daar wellicht minder vrolijk van. Dan is een rijtjeshuis niet ideaal.

Ook als je een eigen paard bij het huis kwijt wilt, is een woonwijk uiteraard niet handig. Hetzelfde geldt als jij droomt van eigen schapen, geiten of zelfs een complete boerderij. Ga in dat geval op huizenjacht in de buitengebieden. Denk bijvoorbeeld aan een vrijstaande woning in Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel of Nes aan de Amstel.  Als aankoopmakelaar zoeken we natuurlijk graag met je mee naar jouw nieuwe droomwoning mét genoeg plek voor je dieren.

5. Houd rekening met stof- en meubelkeuzes

Ook voor de styling van je huis zijn er dingen waar je op kunt letten. Dit zijn een paar tips die Dieuwke uit eigen ervaring kan geven voor de styling als je een huisdier hebt:

  • Neem een krasvrije vloer als je een hond, kat of konijn hebt. Wij vinden zelf PVC het fijnst hiervoor. Dit materiaal is krasvrij én je hoort het tikken van dierennagels er minder goed op. Bovendien kan PVC goed tegen water. Handig als je huisdier een keer iets omstoot of met natte poten naar binnen wandelt!
  • Kies meubels die tegen nagels kunnen. Neem bijvoorbeeld een bank van een niet te grof geweven stof. Dan zie je haaltjes minder snel.
  • Pas op met stoffen als jute of sisal. Katten kunnen dat bijvoorbeeld voor een krabpaal aanzien, waardoor een mooi jute kleed niet lang mooi blijft.
  • Neem afneembare verf. Daar kun je vlekken makkelijk afvegen. Ook heb je er zo minder last van als je natte hond of kat zich na een plensbui uitgebreid uitschudt.
  • Kies voor meubels waarop haren minder opvallen. Heb je bijvoorbeeld een spierwitte kat? Neem dan een niet te donkere bank. Dan zie je de haren minder.

Of stem je huisdier af op je huis

Als je nog geen huisdier hebt maar wel een dier zou willen, kun je je huisdier ook afstemmen op het huis. Zo kun je prima een kat in een appartement houden als je een (asiel)kat kiest die goed tegen binnen blijven kan. Een labrador in een appartement is misschien niet ideaal; een kleiner hondje zou wellicht wel kunnen.

Een grappige anekdote hierover: wij verkochten ooit een kat mee met een huis. De nieuwe bewoners waren toevallig nog op zoek naar een kat. Het oudere stel dat het huis verkocht, vond het eigenlijk zielig voor hun kat om naar een appartement te gaan. Zo kwamen de kopers en verkopers samen op het idee dat de nieuwe bewoners ook de kat zouden overnemen. We stonden bij de oplevering dan ook in een leeg huis met enkel een kat, de voerbakjes en de kattenbak. Een bijzondere samenloop van omstandigheden waar iedereen blij van werd!

Wij zijn geen huisdierexperts, wél professionele makelaars in Amstelveen, Amsterdam, Aalsmeer en omgeving. Wil je gerichte tips voor jouw huisdier? Dan raden we je aan om een dierengedragsexpert in te schakelen.

Benieuwd wat past bij jouw woongelukwensen?

Word je niet meer gelukkig van je huidige huis? Zoek je meer ruimte voor je huisdier? Een stukje groen? Of weet je eigenlijk nog niet precies wat je zoekt? Vraag dan een Woongeluk-gesprek aan. Dan bespreken we graag jouw woonwensen en dilemma’s. Na afloop weet je precies wat jij kunt doen om je woongeluk terug te vinden.