fbpx

Huis uit een erfenis verkopen: hoe pak je dat goed aan? 7 tips van een makelaar

Heb je een woning geërfd van een overleden dierbare? Dan komt er vaak veel op je af. Misschien brengt de verkoop van de woning emoties met zich mee. Tegelijkertijd moet je de woning verkoopklaar maken, biedingen afwegen en allerlei financiële zaken afhandelen. Waar begin je en hoe zorg je dat je de verkoop professioneel aanpakt zonder dingen te overhaasten? Makelaars Dieuwke en Mary delen 7 tips op basis van hun ervaringen hiermee.

Huis uit een erfenis verkopen: wat maakt het anders?

Een huis uit een erfenis verkopen brengt vaak andere emoties met zich mee dan als je je eigen huis te koop zet. Je bent tenslotte net een dierbare verloren. Ook heb je misschien mooie of juist lastige momenten in dit huis beleefd. Tegelijkertijd komt er veel bij kijken: de hypotheekschuld achterhalen, de verklaring van erfrecht laten opstellen, het huis laten taxeren, de woning verkoopklaar maken, onderhandelen over biedingen, etc. Als je niet de enige erfgenaam bent en er geen executeur testamentair is, moet je ook nog eens samen al die knopen doorhakken.

Juist omdat er veel op je afkomt, is het extra verstandig om er een professional bij te betrekken als je een huis uit een erfenis verkoopt. Als verkoopmakelaar in Amstelveen en omgeving begeleiden wij je op een deskundige en betrokken manier bij dit proces. Wij staan er onafhankelijk in en helpen je om, ook als de verkoop veel emoties met zich meebrengt, de juiste beslissingen te nemen.

Ook delen we graag 7 tips die helpen om de verkoop van een huis uit een erfenis goed aan te pakken.

1. Zoek eerst uit wat de woning oplevert

Als je een woning erft, hoef je die erfenis niet per se te aanvaarden. Het is interessant om dat wel te doen als er veel overwaarde op het huis rust. Dat bedrag komt dan vrij zodra je de woning hebt verkocht. Maar als je verwacht dat je na de verkoop eerder met een restschuld achterblijft, kun je de erfenis ook afwijzen.

Om te bepalen of het slim is om de erfenis te aanvaarden, kun je het beste eerst uitzoeken wat de woning waard is én hoeveel hypotheek er openstaat. Het hypotheekbedrag kun je opvragen bij de hypotheekaanbieder. Bij het inschatten van de woningwaarde helpen wij je graag. We kunnen altijd langskomen voor een gratis waarde-inschatting. Zo weet je wat het huis ongeveer opbrengt.

Als je de erfenis aanvaardt, laat je dit aan de notaris weten. De notaris kan je dan ook aan een verklaring van erfrecht helpen. Die verklaring heb je nodig om het huis te mogen verkopen.

2. Maak afspraken over de beslissingsbevoegde

Voor de makelaar en ook voor alle erfgenamen is het prettig als er één contactpersoon is voor alles rondom de verkoop van het huis. Soms is in het testament al een executeur aangewezen die de beslissingen over het huis neemt. Maar het kan ook zijn dat jullie samen iemand aanwijzen. Bepaal dan met alle erfgenamen wie de beslissingsbevoegde is en wie het contact met de makelaar onderhoudt.

Je kunt bijvoorbeeld beslissen dat de persoon die het dichtst bij het huis woont de beslissingsbevoegde is en contact met de makelaar heeft. Natuurlijk moet die persoon wel overleggen met de andere erfgenamen om beslissingen te nemen. Maar het schakelt vlotter – voor jullie en voor de makelaar – als er één contactpersoon is.

3. Overleg met de makelaar hoe jullie het huis presenteren

Voor de verkoop helpt het als de woning in een zo goed mogelijke staat op Funda verschijnt. Dan kun je vaak een hogere prijs voor de woning krijgen. Het huis lijkt dan groter, mensen kunnen zich er beter zien wonen en ze hoeven ook niet door de spullen heen te kijken.

Er zijn 3 opties:

  1. Soms kunnen we de woning fotograferen zoals die is. Wel is het dan handig als jullie het huis verkoopklaar maken. Haal bijvoorbeeld persoonlijke spullen weg en zorg dat ruimtes niet te vol staan.
  2. Je kunt de woning volledig leeg halen en leeg presenteren. Hiervoor moeten jullie wel eerst zelf veel opruimen. Je kunt ook een boedelbedrijf inschakelen dat helpt met leegruimen en dat waardevolle spullen voor jullie kan verkopen. Het huis leeg te koop zetten, kan een goede optie zijn als de woning overduidelijk een klushuis is.
  3. Jullie ruimen het huis leeg en een verkoopstylist doet de styling. Bij onze verkooptrajecten is altijd inbegrepen dat een verkoopstylist tips geeft om het huis verkoopklaar te maken. Maar soms kun je ook een stapje verdergaan en voor de foto’s en bezichtigingen tijdelijk andere meubels in het huis te zetten. Mensen kunnen dan het huis nog beter voor zich zien.

Wat de beste optie is, hangt af van de huidige staat van de woning én van jullie wensen. Vinden jullie het bijvoorbeeld vervelend om alle spullen uit te zoeken? Dan is het soms handig om de woning helemaal leeg te halen, de spullen tijdelijk ergens op te slaan en het huis leeg te presenteren. Als verkoopmakelaars denken we graag mee wat verstandig is in jouw situatie.

4. Neem de tijd om het huis los te laten

Soms kan het heel lastig zijn om het huis van een overleden dierbare te verkopen. Misschien zitten er voor jou veel herinneringen in de wonen. Gelukkig hoef je het huis meestal niet overhaast te verkopen. Als je liever geen maandlasten voor het huis betaalt, kun je er uiteraard voor kiezen om de woning al snel te koop te zetten. Maar je kunt er ook een paar maanden voor uittrekken om de woning leeg te ruimen en pas daarna een ‘Te koop’-bord in de tuin zetten.

Voor veel mensen is het leegruimen al een groot onderdeel van een huis loslaten. Zonder de persoonlijke spullen voelt het vaak al minder als het huis dat je kende. Verder kan het helpen om te bedenken waar je de overwaarde voor wilt gebruiken. Wil je het misschien in een verbouwing van je eigen huis steken, ervan op vakantie gaan of het schenken aan je kinderen? De gedachte daaraan kan ook helpen om het verkopen minder lastig te maken.

5. Vraag bieders om een brief of foto mee te sturen

Soms helpt het ook bij het loslaatproces als je weet wie er in het huis komen te wonen. Vind jij het bijvoorbeeld een mooi idee als in je ouderlijk huis een jong gezin of een stel met een kinderwens gaat wonen? Dan kunnen we aan bezichtigers meegeven dat jij een persoonlijke motivatie bij het bod erg op prijs stelt. Daardoor wordt een bod meer dan alleen een bedrag en kun je zien dat het huis goed terecht komt.

Verder kun je altijd vragen aan de kopers of je nog eens langs mag komen zodra zij in het huis wonen of het huis hebben verbouwd. Vaak staan ze daar wel voor open, en misschien helpt dat jou ook weer om het huis écht los te laten.

6. Neem een niet-zelfbewoningsclausule in de koopakte op

Als je een huis uit een erfenis verkoopt, is het vaak verstandig om in de koopakte een niet-zelfbewoningsclausule te zetten. Daarmee verklaar je dat jij niet alles kunt weten over de woning, omdat je er niet zelf hebt gewoond. Je kunt als erfgenaam bijvoorbeeld niet altijd inschatten of er lekkages zijn en of er asbest in de woning zit.

Met deze clausule dek je jezelf in voor verborgen gebreken en voorkom je claims achteraf. De dingen die je zelf weet over het huis, moet je uiteraard wel melden.

7. Schakel een makelaar in die je helpt om alles goed aan te pakken

Vooral als je afscheid neemt van een huis dat jou ook dierbaar is, gaat dat vaak gepaard met emoties. Dat is heel logisch, maar kan ook lastig zijn wanneer je moet onderhandelen met geïnteresseerden. Als makelaar begeleiden wij je tijdens het hele proces. Wij helpen je bijvoorbeeld om de woning goed te presenteren op Funda, doen de bezichtigingen en doen de onderhandelingen namens jou.

Natuurlijk beslis jij altijd naar wie de woning gaat. Maar uit ervaring weten we dat het al een flinke last van je schouders kan zijn als een makelaar je veel werk uit handen neemt.

Huis uit een erfenis verkopen? Als verkoopmakelaar staan wij je bij.

Heb jij een woning geërfd en wil je die te koop zetten? Als verkoopmakelaar helpen wij je op een professionele en betrokken manier om het huis goed te koop te zetten.

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem contact met ons op. Dan denken we graag vrijblijvend mee.