fbpx

Een klushuis kopen: wel of geen goed idee?

Op tv zie je regelmatig dat vervallen woningen worden omgetoverd tot de mooiste droomhuizen. Maar hoe weet je of dat ook iets voor jou is, een klushuis kopen? Aan de ene kant is de vraagprijs vaak gunstig en heb je minder concurrentie van andere geïnteresseerden. Aan de andere kant kost klussen tijd, geld en energie. Je moet dus wel weten waar je aan begint. “Een klushuis kopen: wel of niet doen?” is dan ook een vraag die wij vaak van klanten krijgen. Hoe je die keuze maakt? Wij zetten alle aandachtspunten voor je onder elkaar.

Een klushuis kopen – weet waar je aan begint

Als aankoopmakelaar in Amstelveen en omgeving hebben we al veel mensen begeleid in hun zoektocht naar een woning. Een van de eerste vragen die we stellen aan woningzoekers is “In hoeverre ben je bereid om te klussen aan het huis?”. Sommige mensen zoeken specifiek een instapklaar huis. Anderen geven aan dat een keuken- of badkamerverbouwing niet erg is. Weer anderen hebben er wel oren naar om een compleet klushuis te kopen.

In dat laatste geval geven wij altijd mee dat je wel moet weten waar je aan begint. Verbouwen kost geld en er gaat veel tijd en energie in zitten. Besteed je de verbouwing uit? Dan moet je uiteraard een aannemer vinden die voor jou aan de slag kan gaan. Daar komt nog bij dat een huis niet in één maand is opgeknapt. Daar gaat tijd overheen.

Tegelijkertijd heeft een klushuis kopen ook voordelen. We zien vaak genoeg dat klanten met veel plezier in een klusavontuur stappen en – net als op tv – van een vervallen huis een prachtige woning maken. Dus een klushuis kopen kán zeker een goede optie zijn.

Je hoeft niet handig te zijn voor een klushuis

Ook als je zelf twee linkerhanden of weinig tijd hebt, kun je een klushuis kopen. Je hoeft niet altijd zelf aan het klussen te slaan. Er zijn drie opties:

  • Je gaat (grotendeels) zelf klussen in de woning of doet dit samen met familie of vrienden. Daarmee bespaar je veel geld. Maar je moet er wel handig voor zijn en tijd voor vrijmaken.
  • Je schakelt een aannemer in en besteedt het grootste deel van de verbouwing uit.
  • Je kiest zelf bouwprofessionals uit en schakelt hen rechtstreeks in. Dat scheelt je aannemerskosten, maar betekent wel dat je zelf meer omkijken naar het klusproject hebt.

Wat zijn de voordelen van een klushuis?

Laten we beginnen met de positieve kanten van een klushuis kopen. Het belangrijkste voordeel is dat over het algemeen de koopsom lager ligt voor een huis waar het nodige aan moet gebeuren. Bovendien gaan instapklare woningen vaak als warme broodjes over de toonbank, waardoor je het tegen veel bieders moet opnemen. Op klushuizen komen meestal minder mensen af. Je hebt daardoor meer kans dat het huis van jou wordt.

Dit zijn andere voordelen van een klushuis kopen:

  • Je kunt de woning helemaal naar jouw smaak maken. De vloer, keuken en badkamer moeten er toch uit. Nu krijg je de kans om alles naar jouw zin te verbouwen.
  • Je kunt waarde toevoegen aan het huis. Door te verbouwen en verduurzamen, wordt het huis meer waard. Dat is ook handig als je het mogelijk ooit weer wilt verkopen.
  • Er is geen sprake van “kapitaalvernietiging”. In een opgeknapt huis voelt het misschien “zonde” om een keuken eruit te slopen die niet je smaak is. In een klushuis doe je dat sneller.
  • Mogelijk kun je meer lenen voor een klushuis als je dat gaat verduurzamen. Door de nieuwe leennormen kun je bij woningen met een laag energielabel extra lenen voor verduurzaming.
  • Van een klushuis een droomhuis maken kan een heel leuk project en avontuur zijn. Als je later terugkijkt op hoe je “van niets iets hebt gemaakt”, geeft dat een voldaan gevoel.

Wat zijn de nadelen van een klushuis?

De nadelen van een klushuis zijn dat je er niet direct in kunt intrekken en er nog veel werk aan hebt. Hoeveel werk dat is, hangt af van de staat van het huis en ook van je wensen. Andere mogelijke nadelen van een klushuis zijn:

  • Je moet misschien een tijdje dubbele lasten betalen (of een tijdelijke woning huren) terwijl de verbouwing gaande is.
  • Als je zelf klust, gaat er veel (vrije) tijd in de verbouwing zitten. Dat kan lastig zijn als je bijvoorbeeld een drukke baan of een hectisch gezinsleven hebt.
  • Het is vaak niet mogelijk om direct te verhuizen. Dat maakt een klushuis kopen minder ideaal als je veel haast hebt met de verhuizing.
  • Een klushuis is minder ideaal als je stressgevoelig bent. Je moet mogelijk een tijdje in een niet-af huis wonen en hebt vaak geluidsoverlast.
  • Bij een klushuis kun je te maken krijgen met extra kosten die je vooraf niet had begroot.
  • Als je de verbouwing uitbesteedt, moet je op tijd een goede aannemer vinden die beschikbaar is en zijn afspraken nakomt.

Wanneer raden wij een klushuis wel/niet aan?

Wij kijken als makelaar altijd samen met jou of een klushuis kopen in jouw geval een reële optie is. Besef sowieso dat het ene klushuis het andere niet is. Als je het huis volledig moet strippen en alle elektra moet vervangen, is dat een grotere klus dan als het om vooral cosmetische aanpassingen gaat.

Er zijn situaties waarin we een klushuis afraden. Dat geldt bijvoorbeeld als je veel haast hebt met de verhuizing of een heel druk leven leidt (en de verbouwing niet kunt uitbesteden). Verder kijken we goed mee naar je budget. Een verbouwing kost – ook als je veel zelf klust – natuurlijk geld. Daarom kijken we of het realistisch is om binnen jouw budget een klushuis te kopen én op te knappen.

Soms is een klushuis wel een goede optie. Zo is een klushuis interessant als je zelf bouwkundig onderlegd bent of mensen in je omgeving hebt met veel kluservaring. Ook als je zelf niet handig bent, kan een klushuis een mogelijkheid zijn. Wanneer je voldoende budget hebt om de verbouwing uit te besteden, kun je alles uit handen geven aan een aannemer. Dan heb je er zelf minder omkijken naar.

Waar moet je op letten bij een klushuis?

Overweeg jij om een klushuis te kopen? Dan zijn een paar dingen belangrijk om op te letten. De punten waar je normaal op let bij een bezichtiging, gelden ook voor een klushuis. Verder zijn deze dingen belangrijk:

1. Kijk goed wat er moet gebeuren aan het huis

Zet op een rij wat je wilt verbouwen aan de woning. Lees je ook goed in de kosten voor deze werkzaamheden in. Past dat binnen jouw budget voor het huis? Wij hebben een netwerk van specialisten bij wie we eventueel advies hierover kunnen inwinnen. Zij kunnen je meer inzicht geven in de kosten voor je plannen. Zo weet je of dit huis kopen financieel gezien realistisch is.

Heb je zelf al een aannemer? Dan kun je diegene ook direct meenemen naar de bezichtiging om te laten meekijken wat er mogelijk is.

2. Dubbelcheck of je wensen haalbaar zijn

Het is belangrijk dat je woonwensen daadwerkelijk uitvoerbaar zijn. Wil je bijvoorbeeld een muur slopen om een open keuken te maken? Check dan goed of het een draagmuur is of niet. Een draagmuur slopen vraagt namelijk om een extra constructie, wat meer kosten met zich meebrengt. Houd er ook rekening mee dat je voor sommige verbouwingen een bouwvergunning nodig hebt. Er kan wat tijd over de vergunningsaanvraag heen gaan. Dat is belangrijk om mee te nemen in je verbouwplanning.

3. Overweeg een bouwkundige keuring

Samen met de kopers maken we een afweging of een bouwkundige keuring wel of niet nodig is. Een bouwkundig specialist kan onder andere kijken naar de fundering, eventuele houtrot en het dak van de woning. Dat kan je helpen bij jouw keuze om het klushuis wel of niet te kopen.

4. Doe een doordacht bod

Ben je erover uit dat dit hét huis is waar jij met liefde in gaat klussen en (daarna) wonen? Dan is het zaak om een goed bod uit te brengen. Doe wel altijd een bod waarbij je genoeg budget overhoudt voor de verbouwing.

Voor een klushuis hoef je over het algemeen minder te bieden dan voor een instapklare woning. Uiteraard kunnen wij je adviseren over een passend bod op het huis, waarbij je niet méér betaalt dan je voor het huis overhebt, maar wel een goede kans maakt.

5. Houd het einddoel voor ogen

Het laatste wat we willen meegeven: ga je voor een klushuis, zie het dan als een mooi avontuur. Niet altijd zal alles gaan zoals gepland tijdens het klussen. Maar je kunt van je woning wel een prachtige woning naar jouw smaak maken. Houd het einddoel in gedachten, kijk soms door de tegenvallers heen en zie vooral de vooruitgang. Uiteindelijk krijg je er iets moois voor terug: een opgeknapte woning naar jouw smaak.

Klushuis kopen? Wij helpen je verder als aankoopmakelaar

Overweeg je een klushuis? Wij helpen je graag bij je zoektocht. Als aankoopmakelaar kunnen wij je behoeden voor een te roze bril én helpen we je om aandachtspunten niet over het hoofd te zien. Ook denken we mee of een huis aan jouw wensen voldoet en adviseren we je over jouw bod. Zo weet je precies of een klushuis bij je wensen past en maak je altijd een weloverwogen beslissing.

Ontdek hoe we jou als aankoopmakelaar kunnen helpen of neem direct contact op om jouw wensen te bespreken.