fbpx

Waarop letten bij bezichtiging huis? Zo weet je of het huis een match is.

Slechts 10-15 minuten duurt de gemiddelde bezichtiging. In die korte tijd moet je een goed beeld krijgen van het huis. Is het inderdaad hét huis waar je jezelf ziet wonen? Hoe weet je dat eigenlijk? In hoeverre moet je door dingen heen kijken en in hoeverre juist niet? In het kader van Valentijnsdag kruipen wij als makelaars graag in de rol van matchmaker. Dit zijn 5 dingen waar je op kunt letten bij de bezichtiging van een huis. Zo kun je ontdekken: is dit huis een match of niet?

Waar moet je op letten bij de bezichtiging van een huis?

Je hebt op Funda uitgebreid alle foto’s en plattegronden bekeken. Het huis spreekt je aan. Of het is in elk geval een bezichtiging waard. Maar het is ook best spannend, de eerste stap over de drempel van je mogelijk nieuwe woning. Je wilt aan de ene kant door knalrode banken en keukens uit het jaar nul heen kijken. Tegelijkertijd is het handig om niet een al te roze bril op te zetten. Voldoet dit huis wel echt aan jouw wensen? Of is het haalbaar om het binnen je budget naar wens te maken?

Als aankoopmakelaar in Amstelveen en omgeving gaan we regelmatig mee naar aankoopbezichtigingen. We helpen je graag om de juiste keuzes te maken over jouw nieuwe woning. Dit zijn 5 punten die wij je willen meegeven als antwoord op de vraag “Waarop te letten bij de bezichtiging van een huis?”.

1. Heb je woonwensen helder

Ten eerste is het handig om voor jezelf te noteren wat jouw woonwensen precies zijn. Waar moet een huis voor jou minimaal aan voldoen om een droomwoning te kunnen zijn? Kun je je woonwensen ook ordenen? Wat zijn woonwensen waar je absoluut niet van kunt afwijken? En welke woonwensen zijn een nice to have, maar geen harde eis?

Denk qua woonwensen bijvoorbeeld over de volgende punten na:

  • Hoeveel kamers moet het huis minimaal hebben?
  • Hoe groot moet de woonkamer voor jou minimaal zijn?
  • Vind je het belangrijk dat er een tuin is? Heb je wensen voor de ligging van de tuin?
  • Moet het huis instapklaar zijn of ben je bereid eraan te klussen?
  • Wat zijn je eisen voor de omgeving? Denk aan: weinig geluidsoverlast, voorzieningen in de buurt of een plek om met de hond te wandelen.
  • Moet er ruimte zijn voor een bad in de badkamer?

Het helpt ook om na te denken waarom je wilt verhuizen. Waarschijnlijk zoek je iets wat je huidige woning niet heeft. Kijk kritisch: kan deze woning je dat wél bieden?

2. Ga vooral af op je gevoel (en neem een makelaar mee voor de rest)

We horen vaak van klanten dat ze het bij het juiste huis al snel “voelen” dat het goed zit. Je kunt niet altijd precies uitleggen waarom dit hét huis voor jou is. Het voelt gewoon goed. Het is dan ook zeker belangrijk om te kijken hoe je je voelt als je door de woning loopt. Merk je dat je direct gaat nadenken over hoe je de woning zou inrichten? Of schrik je vooral van wat er moet gebeuren? Vallen de ruimtes tegen of is het juist nog mooier dan gedacht? Het eerste gevoel zegt veel.

Kijk tijdens de bezichtiging vooral rond. Voel je je hier thuis? Zie je jezelf hier wonen? Voldoen de ruimtes aan je wensen? En kun je nog aanpassen wat op dit moment niet naar wens is? Terwijl jij je daarop focust, focussen wij ons als aankoopmakelaar op de bouwkundige zaken en kritische punten. Daar hoef jij je hoofd nu niet over te breken.

3. Neem een makelaar mee en blijf kritisch

Vergeet tegelijkertijd niet om ook je verstand te blijven gebruiken. Daarom is het zinvol om naar bezichtigingen een aankoopmakelaar mee te nemen. Diegene helpt je om mogelijke aandachtspunten niet over het hoofd te zien. Wij helpen je waar nodig je roze bril ook af te zetten.

Als makelaar kijken we bijvoorbeeld naar bouwkundige gebreken, ontwikkelingen in de buurt, de financiële stukken van een eventuele Vereniging van Eigenaren en juridische regelingen. We zullen je zeker op minpunten wijzen als die er zijn.

Ook grijpen we altijd terug op jouw woonwensenlijstje. Bezichtigen we het huis bijvoorbeeld op een tijdstip waarop er weinig vliegtuigen overvliegen, maar is dit normaal een buurt met veel vliegtuigoverlast? Dan laten we je dat ook weten als je eerder hebt aangegeven in een rustige wijk te willen wonen.

4. Kijk door het interieur heen (maar niet altijd!)

Over het algemeen raden we aan om vooral door het interieur heen te kijken. Het huis wordt leeg opgeleverd. Dus de rode bank die niet jouw smaak is of de vervallen antieke kast krijg je er gelukkig niet bij. Ook een vloer is te vervangen. Felgekleurde muren zijn zo overgeschilderd als jij het liever iets neutraler houdt. En als je een keuken wrapt, hebben de kastjes zo een andere kleur (voor weinig geld).

Als je verbouwbudget hebt, kun je ook zeker door dingen als een oude keuken heen kijken. Of door een badkamer die duidelijk aan vervanging toe is. Maar als het om bouwkundige dingen gaat, is het wel belangrijk om daar kritisch naar te kijken. Als je alle muren opnieuw moet metselen of de badkamer moet vervangen, zijn dat flinke kostenposten. En een grote verbouwing is niet zomaar iets. Het is belangrijk om daar wel bij stil te staan.

5. Durf woonwensen ook aan de kant te zetten

Je hebt vóór je huizenjacht een lijstje met woonwensen opgesteld. Die zijn een goede houvast voor waar je op kunt letten bij de bezichtiging van een huis. Besef wel dat jouw combinatie van woonwensen ook uitdagend kan blijken. Of soms laat je budget het niet toe om aan alle wensen te voldoen. Heb je na een tijdje nog geen woning gevonden die 100% aan je wensen voldoet? Kijk dan of je iets aan je wensen kunt veranderen. Wij denken hierin graag met je mee.

Voorbeeld

Zo begeleidden wij eens een klant die een lang wensenlijstje had voor haar volgende woning. Ze wilde onder andere heel graag een eigen cv-ketel in haar appartement, geen blokverwarming. Maar daardoor vielen zo veel appartementen af dat we na een tijdje opnieuw bij elkaar zijn gaan zitten. Toen ze besloot van die wens af te zien, lukte het wél om binnen korte tijd een fijne woning te vinden.

Februari-actie: bezichtig gratis een woning met ons als aankoopmakelaar

Wil je weten of een huis dé match is voor jou en of wij als makelaar een match voor jou zijn? Wij hebben in februari een leuke actie. Speciaal vanwege Valentijn bieden we iedereen één gratis aankoopbezichtiging aan in de hele maand februari. Daarbij gaan wij mee als matchmaker. We kijken samen of er een match is. Een match tussen jou en de woning. En een match tussen jou en ons als makelaar. Wil je hier gebruik van maken? Leuk! Mail of bel ons om een bezichtiging te plannen. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten.