fbpx

Wel of niet verhuizen: hoe maak je die keuze? Onze 9 tips!

Nieuw jaar, nieuw huis? Soms droom je van een ander huis. Je zou misschien wel in een andere omgeving willen wonen. Meer ruimte willen hebben. Of een grote leefkeuken, een badkamer met ligbad of een grotere tuin op het zuiden lijkt je wel wat. Maar tegelijkertijd zijn er twijfels. Je woont nu ook al heel fijn. Je hebt zulke leuke buren. Doe je er wel goed aan om te verhuizen? Wij helpen je om de knoop door te hakken. Wel of niet verhuizen in 2024: hoe maak je de keuze?

Wel of niet verhuizen: waar komt je twijfel vandaan?

In onze Woongeluk-gesprekken horen we vaker dat mensen twijfelen over wel of niet verhuizen. Dat kan allerlei redenen hebben. Misschien is één van deze redenen jouw grootste twijfelpunt:

  • Lukt het financieel wel om ergens anders te gaan wonen?
  • Mijn huidige huis is ook fijn. Gaat het nieuwe huis wel net zo snel als thuis voelen?
  • We hebben nu heel leuk contact met de buren. Hebben we dat straks ook?
  • Is verhuizen niet heel veel gedoe, ook met kleine kinderen?
  • Wil ik wel een heel verbouwproject aangaan in een nieuwe woning? Moeten we niet gewoon blijven wonen in ons huis dat al af is?
  • Ik had helemaal geen verhuisplannen, maar kwam opeens mijn droomhuis tegen. Wil ik wel echt die stap zetten?

Het is heel logisch dat je niet zomaar een ‘Te koop’-bord in je tuin zet om ergens anders te gaan wonen. Als je al een koophuis hebt, vind je het misschien ook een hele stap om het huis los te laten waar je nu woont.

Hoe maak je de keuze over wel of niet verhuizen?

Als aankoopmakelaar komen we deze twijfels vaker tegen. We snappen het volkomen dat je er even over wil nadenken voordat je de stap naar een woningaankoop zet. Om jou te helpen bij je woonkeuzes in 2024, hebben we 9 tips op een rij gezet. Deze tips helpen je om te bepalen of verhuizen wel of niet jouw woondoel voor het nieuwe jaar wordt.

1. Bedenk waarom je over een andere woning fantaseert

Er is vast een reden waarom je regelmatig met het idee van verhuizen speelt. Je mist misschien iets in je huidige woning of hebt bepaalde woondromen. Het helpt om op papier te zetten waarom verhuizen jou wel wat lijkt:

  • Wil je bijvoorbeeld liever op een andere plek wonen?
  • Droom je van een groter huis?
  • Fantaseer je over een ruimere tuin of een tuin op het zuiden?
  • Zoek je een ander type huis (bijvoorbeeld een rijtjeshuis in plaats van een appartement of een vrijstaande woning in plaats van een rijtjeswoning)?
  • Lijkt een nieuwbouwwoning of juist een jaren-30-huis je wel wat? Iets heel anders dan wat je nu hebt?
  • Heb je je droomhuis op Funda voorbij zien komen en krijg je het maar niet uit je hoofd?
  • Vind je je keuken, badkamer of woongedeelte te klein en is verbouwen een nogal omslachtige optie?

Allemaal redenen waarom je zou willen verhuizen. Sta hier om te beginnen eens bij stil. Dat maakt het makkelijker om verder te kijken dan het “gedoe” dat verhuizen met zich meebrengt.

2. Breng je financiële situatie in kaart

Ook het financiële plaatje is natuurlijk belangrijk als je gaat verhuizen. Hoeveel kun jij besteden aan een nieuwe woning en op welke maandlasten moet je dan rekenen? Een hypotheekadviseur kan dat vaak gratis en vrijblijvend voor je in kaart brengen. Wij kunnen je eventueel in contact brengen met een betrouwbare hypotheekadviseur. Na een eerste gratis gesprek weet je of jouw woonwensen financieel haalbaar zijn.

We horen vaak dat mensen bang zijn een ander huis niet te kunnen betalen. Maar soms is er meer mogelijk dan je denkt. Als je al een tijdje woont waar je woont, heeft je huidige woning misschien een flinke overwaarde. Dat levert jou extra budget op voor een volgend huis.

3. Zet de plus- en minpunten van je huis op een rij

Als je twijfelt over wel of niet verhuizen, is dat waarschijnlijk omdat je huidige woning ook zeker pluspunten heeft. Om toch de knoop door te hakken, kun je het beste een lijstje maken met jouw belangrijkste woonwensen. Welke punten zoek jij in een huis? Zet daarnaast een rijtje met plus- en minpunten van je huidige woning. Wat biedt je woning wel en wat niet?

Voorbeeld

Stel: jij bent heel blij met je fijne buren, de school van de kinderen in de buurt en familie die om de hoek woont. Maar je mist in dit huis de ruimte om als gezin fijn te leven. Dan is verhuizen misschien toch een goede optie, maar dan wel in de omgeving waarin je nu woont. Zo brengt een plussen-en-minnen-lijstje je een stap verder.

4. Neem een goede aankoopmakelaar

Een goede aankoopmakelaar denkt echt met je mee en kijkt kritisch naar de huizen die jij bezichtigt. Daardoor weet je zeker dat je met de nieuwe woning een goede keuze maakt. Wij vinden het als aankoopmakelaar in Amstelveen en omgeving bijvoorbeeld belangrijk om je te wijzen op zowel de mogelijkheden van een huis als de mindere punten.

Heb jij bijvoorbeeld aangegeven dat je graag in een rustige omgeving woont en zien wij dat er binnenkort een nieuwbouwwijk voor je deur wordt gebouwd? Dan zullen we je daar altijd op wijzen. Zo weet je zeker dat je nieuwe woning écht de verhuizing waard is.

5. Neem de tijd voor je huizenzoektocht

Je nieuwe woning vinden kost tijd. Geef jezelf ook de tijd om te wennen aan het idee van mogelijk verhuizen. En heb geduld als je eenmaal besluit op zoek te gaan naar een ander huis. Je zult niet meteen volgende week een nieuwe woning hebben. Als je de tijd neemt, heb je goede kans dat jouw ideale huis vanzelf voorbij komt.

6. Vraag niet te veel naar meningen van anderen

Verhuizen is net als afvallen. Iedereen zal er een mening over hebben wat jij moet doen. De ene persoon zal het volledig met je eens zijn dat verhuizen een goed idee is. De ander snapt niet waarom je “dat gedoe” aangaat. Weer een ander roept dingen als “Als ik jou was, zou ik dit niet met kinderen doen, hoor!”. Zoveel mensen, zoveel meningen.

Bespreek je verhuisplannen daarom niet direct in elk kringgesprek op een verjaardag. Je moet uiteindelijk zelf de keuze maken en al die verschillende meningen maken dat er soms alleen maar lastiger op.

7. Bezichtig woningen (ook als je nog niet zeker weet of je wilt verhuizen)

Ook als je de knoop over wel of niet verhuizen nog niet definitief hebt doorgehakt, is het al een goed idee om huizen te bezichtigen. Al is het maar om te voelen hoe het is als je mogelijk ergens anders woont. Misschien kom je zo tot de conclusie dat een nieuw huis je niet biedt wat je zoekt. Misschien wen je juist meer aan het verhuisidee en word je opeens verliefd op een ander huis.

Vind je het nog spannend om een bezichtiging te plannen? Rijd dan om te beginnen rondjes in de wijken die je op het oog hebt. Hoe is de sfeer? Hoe voelt het om daar te zijn? Zie je jezelf hier wonen?

8. Kijk verder dan het gedoe, focus op het resultaat

Ja, een verhuizing of verbouwing heeft wat voeten in de aarde. Maar besef dat je maar tijdelijk in dat proces zit. Daarna levert verhuizen je voor heel wat jaren een fijne woonplek op. Dat is het “gedoe” vaak wel waard.

Bovendien kun je verhuizen minder stressvol maken. Lijkt een huis verkopen jou stressvol? Dan kunnen wij als verkoopmakelaar veel stress uit handen nemen. Ook kun je voor de verhuizing zelf een verhuisbedrijf inschakelen.En voor een verbouwing hoef je misschien niet zelf elk weekend te klussen. Een aannemer of handige familieleden kunnen je een handje helpen. Bovendien: misschien hoef je niet in één keer alles te verbouwen, maar kunnen sommige dingen later nog.

9. Vraag een woongeluk-gesprek of verkoopadvies aan

Het ‘Wel of niet verhuizen’-dilemma is iets waar wij huiseigenaren graag bij helpen. Tijdens een Woongeluk-gesprek denken we graag met je mee. Samen kijken we wat voor jou een goede stap is (wel of niet verhuizen) om je woongeluk te vergroten.

Een andere optie is om een vrijblijvend en gratis verkoopadvies aan te vragen. Dan doen we een waardebepaling van je woning, zodat je beter kunt inschatten hoeveel jouw huidige huis oplevert. Geen zorgen: je zit niet aan een verkoop vast. Daarna kun jij zelf (met de tips hierboven) beslissen of je wel of niet naar een ander huis gaat kijken.