fbpx

“Help, ik word steeds overboden!” – 7 tips voor bieden op een huis

Het was liefde op het eerste gezicht met dit huis. Je zag jezelf er al helemaal wonen en deed een in jouw ogen goed bod. Maar toen gebeurde het alwéér: je werd overboden. We horen regelmatig dat bezichtigers naast het net grijpen, zeker nu overbieden weer vaker voorkomt. Hoe maak je in de huidige woningmarkt wél een goede kans om het huis te krijgen? Dit zijn onze 7 tips voor bieden op een huis. Tipje van de sluier: een hoog bod uitbrengen is niet het enige wat telt.

Worden huizen nog overboden?

Laten we dit artikel beginnen met de vraag die we vaak van klanten krijgen als aankoopmakelaar in Amstelveen en omgeving: is overbieden nog steeds nodig? Ja, soms wel. We zien zeker sinds januari 2024 dat mensen weer meer overbieden op woningen. Dat geldt trouwens vooral in stadse gebieden en voor huizen die (bijna) instapklaar zijn. Vooral woningen met een goed energielabel zijn erg in trek. Op klushuizen wordt overigens vaak minder of zelfs niet overboden.

Hoe dat komt? Er is nog altijd schaarste op de woningmarkt. Oftewel: de vraag naar huizen is groter dan het aanbod aan woningen. Daarnaast is het soms een tactiek om een woning gunstig in de markt te zetten. Verkoopmakelaars zetten de verkoopprijs soms bewust lager dan de marktwaarde, zodat er veel kijkers op een huis afkomen. Bij die lagere prijs is het logisch dat je moet overbieden.

Bieden op een huis: het draait niet alleen om de prijs

Maar een mooi bedrag bieden op een huis is niet de enige manier om je kansen op een woning te vergroten. Je kunt ook andere dingen doen om meer kans te maken dat de verkoper jou als koper kiest. Deze 7 tips helpen je alvast op weg.

1. Voeg een persoonlijke brief toe aan je bod

Soms vergroot een persoonlijke brief jouw gunfactor. Stel: de verkoper is een jonge alleenstaande vrouw van wie dit het eerste huis was. Misschien maak jij dan meer kans als je vertelt dat jij ook een alleenstaande vrouw bent en dat dit je eerste koopwoning wordt. Ook zijn er verkopers die bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een jong gezin.

Tast wel bij de verkoopmakelaar af wat de situatie is van de verkoper. Als diegene in scheiding ligt, is het misschien geen goed idee om een vrolijke brief met foto’s van je gezin mee te sturen.

Vertel in de brief ook zeker wat je leuk vindt aan het huis. Een huis verkopen is voor de verkoper ook een kwestie van loslaten. Dan helpt het als de verkoper weet dat jij blij bent met de woning. Zo hebben we eens meegemaakt dat verkopers erg gehecht waren aan de bomen in hun tuin. Sommige kijkers gaven al bij de bezichtigingen aan dat zij de bomen zouden kappen. Eén stel benoemde specifiek dat ze die bomen zo mooi vonden. Juist zij kregen het huis.

2. Geef een toelichting bij financieringsvoorbehoud

De meeste mensen bieden onder voorbehoud van financiering. Dat betekent dat de koop alleen doorgaat als ze de financiering rondkrijgen. Wel zo veilig! Tegelijkertijd loopt de verkoper wel een risico als jij een bod onder voorbehoud van financiering doet. Maar je kunt de verkoper meer zekerheid geven over de financiering, ook mét financieringsvoorbehoud. Bijvoorbeeld op deze manieren:

  • Geef aan voor welk bedrag het financieringsvoorbehoud geldt. Breng je eigen geld of overwaarde in? Benoem dan dat het financieringsvoorbehoud tot bedrag X geldt.
  • Voeg een verklaring van je hypotheekadviseur bij, waarin staat dat jij volgens zijn berekeningen bedrag X kunt lenen.
  • Zet eventueel de contactgegevens van je hypotheekadviseur erbij. Dan kan de verkoper waar nodig bij de adviseur checken of jij dit inderdaad kunt betalen.

3. Denk goed na over extra ontbindende voorwaarden

Naast voorbehoud van financiering, zijn er nog andere typen ontbindende voorwaarden mogelijk. Bijvoorbeeld een voorbehoud van bouwkundige keuring of een voorbehoud van verkoop eigen huis. De koop gaat in dat laatste geval alleen door als je jouw eigen woning weet te verkopen.

Voor de verkopende partij geldt: hoe minder ontbindende voorwaarden je opneemt, hoe aantrekkelijker je bod is. Overleg dus goed met je aankoopmakelaar (en met je financieel adviseur) of bepaalde voorwaarden wel echt nodig zijn. Zo worden veel woningen wel verkocht in deze tijd, dus een voorbehoud van verkoop eigen huis kun je wellicht laten vallen. Een voorbehoud van bouwkundige keuring is soms wel nodig. We kunnen je daar als makelaar altijd over adviseren.

4. Kom de verkoper tegemoet qua opleverdatum

Verder kun je je bod aantrekkelijker maken door rekening te houden met de situatie van de verkoper. Informeer bij de bezichtiging welke opleverdatum de verkoper in gedachten heeft. Misschien kun je daarin de verkoper tegemoetkomen.

Als de verkoper bijvoorbeeld het liefst pas over een half jaar overgaat, kun je bij je bod vermelden dat een opleverdatum over 6 maanden voor jou prima is. Wil de verkoper juist snel van het huis af zijn? Dan kun je aangeven dat de overdracht wat jou betreft al snel kan. Dat geeft je een streepje voor op geïnteresseerden die minder flexibel zijn.

5. Geef het aan als je spullen wilt overnemen

Naast de opleverdatum afstemmen op de wensen van de verkoper, zijn er nog meer dingen waarmee je jouw bod interessanter maakt. Kun je misschien spullen van de verkoper overnemen? Bekijk de lijst met roerende zaken die ter overname zijn. Als je iets wilt overnemen, vermeld dat dan alvast bij je bod. Zeker als het om veel spullen gaat, maakt dat je bod aantrekkelijker.

Is het een ouder huis en willen de verkopers graag van veel vergane spullen af? Dan kun je ook aangeven dat jij bereid bent alles af te voeren. Ook dat is aantrekkelijk voor de verkoper.

6. Doe een bod waar jij je goed bij voelt

Dat je wordt overboden, betekent niet per se dat jij te weinig biedt. Het is belangrijk dat je een bod doet dat aantrekkelijk is én dat niet hoger is dan wat jij bereid bent te betalen.

Wij zeggen vaak: “Doe een bod waar je geen spijt van krijgt”. Als je nu denkt “Ik zou later spijt krijgen als ik niet € 5.000,- meer bied”, dan is dat misschien een reden om je bod te verhogen. Betaal tegelijkertijd niet meer dan je het huis waard vindt. En uiteraard ook niet meer dan je kunt betalen.

7. Neem een aankoopmakelaar mee, ook voor bieden op een huis

Als aankoopmakelaar kunnen we je niet alleen bijstaan bij de zoektocht naar een woning, maar ook advies geven als je gaat bieden op een huis. Als je verwacht dat je wilt bieden op een huis, is het zeker aan te raden om een aankoopmakelaar te nemen. Die kan je adviseren over een doordacht bod.

Wij zijn naast makelaars ook taxateurs. Daardoor kunnen we goed inschatten wat de waarde is van een huis. Vervolgens overleggen we met jou wat je bereid bent te bieden en wat wij denken dat een redelijk bod is. Daarbij kijken we ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Zo kun je altijd een doordacht bod uitbrengen.

Op huizenjacht? Wij staan je graag bij

Je droomhuis vinden én bieden op een huis kan best lastig zijn. Wij helpen je graag bij deze spannende stap. Als aankoopmakelaar hebben we veel ervaring met bieden op een huis en kunnen we tussen de regels door horen wat de verkoopmakelaar zegt. Ook schatten we in wat een redelijk bod is op het huis én hoe je je bod aantrekkelijker kunt maken. Zo maak jij een betere kans.

Lees hoe we jou als aankoopmakelaar kunnen helpen of neem contact op om te bespreken waar jij naar op zoek bent. We helpen je graag verder.