fbpx

Wel of geen (aankoop) makelaar inschakelen?

Ben jij op zoek naar een ander huis? Groter of juist kleiner? Een eerste huis? Of juist naar een volgend huis met ruimte voor je gezin, een extra werkkamer, noem maar op?

In de huidige overspannen woningmarkt is het willen kopen van een huis voor veel mensen een enorme uitdaginggeworden. Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen en welke voordelen heeft dit?

Overzicht in een onbekend traject

Natuurlijk, je kunt zelf alle huizen op internet bekijken. Een alert aanmaken op Funda en dan heb je iedere dag een overzicht van het nieuwste aanbod. Meestal lukt het ook om een afspraak te maken om het huis te kunnenbezichtigen. Tenminste, als je jouw droomhuis op tijd op internet hebt gevonden. Tegenwoordig loopthet aantal bezichtigingen heel snel op. Voor sommige huizen zijnde bezichtigingsmomenten op een bepaald moment zelfs vol. Dan kun je je droomhuis niet eens meer bezichtigen.

Helderheid in de te nemen stappen

Het is belangrijk dat je alle stappen van een aankooptraject kent. Van de eerste bezichtiging, via de hypotheekaanvraag naar het biedingsproces en hopelijk naar een succesvolle aankoop tot het ontvangen van de sleutel van je droomhuis.

Na de bezichtiging komt het traject van het bieden. De meeste vraagprijzen zijn ingezet met ruimte om te overbieden. De vraag is met hoeveel? In deze huidige overspannen huizenmarkt is daarom een goede eigenadviseur met kennis van zaken een noodzaak. Als potentiële huizenkoper kom je regelmatig in voor jou onbekende situaties terecht waarin je vaak ook nog eens snel moet beslissen. Dan is het fijn als je een eigen makelaar hebt die deze situaties kent: jouw eigen adviseurmet de antwoorden op je vragen.

Persoonlijk advies van je eigen adviseur

Zoek een aankoopmakelaar die grote interesse heeft voor jou als koper. Die start met een persoonlijk gesprek om te weten wat jouw of jullie achtergrond is: wat zijn de woonwensen? Op deze manier kan de makelaar een huis voor je zoeken dat past bij jou of jullie en jullie specifieke wensen. Ook huizen waar jezelf misschien niet meteen aan dacht.

Iedere ochtend bekijkt de makelaar het nieuwe woningaanbod. Met een groot netwerk is het voor de makelaar soms mogelijk om al een afspraak te maken vóórdat jij de woning te koop hebt zien komen. Ook dit grote netwerk zorgt ervoor dat jouw makelaar in sommige gevallen al eerder op de hoogte is dan jij.

Jouw weloverwogen woonbeslissing

Met een aankoopmakelaar heb je ook bij de bezichtiging je eigen professionele begeleiding. Wat is er bekend over de buurt? Wat is de staat van het huis, van binnen en van buiten? Waar zitten de addertjes onder het gras?

Hoe ga je vervolgens een biedingsproces in? Want ook dat is een proces waarin je goed en gedegen advies van een makelaar kunt gebruiken. Ook in dit stukje van het aankoopproces is de inzet van een makelaar verstandig en levert het wat op namelijk een weloverwogen beslissing om je nieuwe huis aan te kopen. De belangrijkste tip: Zorg dat je een klik hebt met jouw makelaar. Je moet echt op hem of haar kunnen bouwen. Als je vragen hebt of je zorgen maakt dan moet je die altijd snel kunnen neerleggen. Want een huis kopen is niet zomaar iets. Dat is één van de grootste beslissingen van je leven: Daar heb je een expert bij nodig!