fbpx

Verhuizen met kinderen: waar let je op bij de zoektocht naar je nieuwe woning?

Al een tijdje denk je na over een nieuwe woning. Je wilt je kinderen meer ruimte geven in en om het huis. Misschien wil je dichter bij school wonen, een huis kopen in een kinderrijke buurt of gewoon een paar extra kamers. Hoe dan ook, je zoekt een huis waar je met je (toekomstige) gezin fijn kunt wonen. Waar moet je zoal op letten bij de aankoop van een nieuwe woning voor jou en je gezin? Dit zijn onze 7 tips om de juiste keuze te maken voor jouw nieuwe gezinshuis.

Verhuizen met kinderen: een belangrijk thema

We merken dat de kinderen (of een toekomstige kinderwens) voor huizenzoekers een belangrijk thema zijn. Als je ouder bent of een kinderwens hebt, kijk je (al dan niet bewust) vaak anders naar een woning en naar een wijk:

  • Zijn er leuke speeltuinen of speelveldjes in de buurt?
  • Wonen hier veel mensen met kinderen?
  • Is er een school dichtbij?
  • Kan mijn kind hier veilig spelen of fietsen?
  • Zijn er middelbare scholen en sportclubs?
  • Hoe makkelijk kan je kind met de bus of tram naar de middelbare school als de scholen verder weg liggen?
  • Kan je kind op dezelfde school blijven als je in deze wijk gaat wonen?

Als aankoopmakelaar in Amstelveen en omgeving denken we graag met je mee over een woning waar niet alleen jij, maar ook je (toekomstige) kinderen fijn kunnen leven. Wat zijn punten om extra op te letten als je gaat verhuizen met kinderen? Dit zijn 6 punten die in onze ogen belangrijk zijn om naar te kijken:

1. Zijn er goede scholen in de buurt?

We merken dat dit voor veel ouders een belangrijke vraag is. Als je jongere kinderen hebt, kijk je waarschijnlijk vooral naar basisscholen in de omgeving. Zijn daar meerdere opties voor? Zijn de scholen via een veilige weg lopend of met de fiets te bereiken? En staan deze scholen goed aangeschreven? Zo horen we regelmatig dat mensen naar Amstelveen verhuizen omdat de scholen hier een goede reputatie hebben.

Als je kinderen al wat ouder zijn, richt je je blik waarschijnlijk vooral op middelbare scholen. Zijn deze scholen op fietsafstand? Is er goed openbaar vervoer naar de school? Zijn er ook scholen van verschillende niveaus (vmbo, havo en vwo)? Onder andere in Amstelveen, Amsterdam, Uithoorn, Aalsmeer, Mijdrecht, Diemen en Weesp vind je goed aangeschreven middelbare scholen.

Ook zien we regelmatig dat ouders binnen dezelfde buurt verhuizen. Dan kan je kind misschien op dezelfde school blijven. Dieuwke heeft dat zelf ook gedaan. Zij kocht in Vinkeveen een grotere woning in de straat waarin ze eerder ook al woonde. Daardoor kon haar dochter op dezelfde basisschool blijven. Dat maakte de stap naar verhuizen minder groot.

2. Hoeveel kamers zijn er in huis?

Zelfs al voordat mensen aan kinderen beginnen, is het aantal kamers belangrijk als je een kinderwens hebt. Biedt deze woning genoeg ruimte om één of meerdere kinderen een plek te kunnen geven?

Overigens hoeft het huis niet altijd op dit moment al een X aantal slaapkamers te hebben. Veel rijtjeswoningen hebben uitbreidingsmogelijkheden. Je zou bijvoorbeeld altijd over een paar jaar, als je meer ruimte nodig hebt, een dakkapel kunnen vergroten of een grotere kamer kunnen opsplitsen in twee kamers. Kijk dus bij bezichtigingen vooral of het huis de ruimte biedt die je nodig hebt of dat er goede uitbreidingsmogelijkheden zijn.

3. Hoe kindvriendelijk is de omgeving?

Niet alleen het huis zelf moet aan bepaalde eisen voldoen. Als je kinderen hebt of wilt, let je waarschijnlijk ook op de omgeving. Veel jonge gezinnen vinden het prettig als er meer kinderen in de buurt wonen. Dan kunnen ze samen op straat spelen. Maar dat is niet het enige wat een omgeving kindvriendelijk maakt. Misschien zoek je ook andere voorzieningen in de buurt. Denk aan leuke sportclubs, een crèche of naschoolse opvang, of misschien leuke activiteiten voor kinderen.

We raden dan ook aan om altijd een rondje door de buurt te wandelen of een blik op de Google Maps-kaart te werpen. In ieder geval als je de omgeving nog niet zo goed kent. Dan kun je zelf ontdekken wat er zoal te doen is en of jij je gezin hier ziet wonen.

4. Is de badkamer ruim genoeg voor het hele gezin?

Als je kinderen hebt, is het vaak fijn als de badkamer ruim genoeg is voor het hele gezin. Misschien wil je graag een bad hebben om de kinderen tegelijk in te wassen. Dan hoeft een huis niet per se nu al een bad te hebben, maar is het wel fijn als de badkamer daar in ieder geval plek voor biedt als je gaat verbouwen. Ook een goed aandachtspunt om bij bezichtigingen op te letten!

5. Is er een fijne tuin bij de woning?

Mensen met kinderen vinden een tuin bij het huis vaak extra belangrijk. We zien regelmatig dat mensen vanuit Amsterdam naar een dorp in de buurt verhuizen (zoals Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude, Uithoorn of Vinkeveen), omdat ze dan voor hetzelfde geld een huis met een ruimere tuin hebben. Daardoor kunnen de kinderen makkelijker buiten spelen, terwijl je zelf een oogje in het zeil houdt. En misschien is er zelfs wel plek voor de trampoline waar je kinderen al een tijdje van dromen 😉

Overigens kan een huis zonder tuin ook een goede optie zijn als er mooie parken in de omgeving zijn. Dan kunnen de kinderen daar uitrazen.

6. Is deze plek goed bereikbaar voor familieleden

Wat we ook vaak zien als mensen verhuizen met kinderen, is dat gezinnen het liefst niet te ver weg van familie of vrienden gaan wonen. Met kinderen is het extra fijn als je bekenden in de buurt hebt, bijvoorbeeld als je een keer onverwachts opvang voor je kind nodig hebt. Dat kun je dus ook meenemen in je keuze.

En woon je verder weg van familie? Dan is het misschien extra prettig om bijvoorbeeld goed openbaar vervoer te hebben of dicht bij een snelweg te wonen. Een goed bereikbare buurt maakt dat het al makkelijker voor familie die verder weg woont om toch jouw kant op te komen. Kijk dan ook zeker of het huis een extra kamer heeft voor eventuele logés.

7. Is dit een plek waar je je kinderen fijn ziet opgroeien?

Als laatste is het goed om alvast een blik op de toekomst te werpen. Zie je jouw gezin hier over 3 jaar nog met plezier wonen? Is de omgeving bijvoorbeeld wel heel leuk nu je dochter 10 is, maar minder fijn als ze naar de middelbare school gaat? Of gaan je kinderen volgend jaar studeren en zijn de openbaar-vervoer-voorzieningen daar niet heel geschikt voor? Ook goed om daar alvast over na te denken!

Zo kan een appartement in de Amsterdamse Jordaan heel fijn zijn als je met z’n tweeën bent. Maar wanneer je een baby hebt en steeds 3 trappen op moet lopen met een kinderwagen en volle boodschappentassen, is dat huis wellicht geen droomhuis meer. Dan kun je misschien beter naar een andere wijk van Amsterdam kijken of naar een dorp buiten de stad uitwijken.

Hoe neem je je kind mee in de verhuizing?

Van klanten met kinderen krijgen we vaak de vraag of het nu wel of niet slim is om de kinderen mee te nemen in het verhuisproces. Wij adviseren om jonge kinderen pas te vertellen over de verhuisplannen als je zeker weet dat het doorgaat. De onzekerheid kan voor hen anders verwarrend zijn.

Dieuwke heeft zelf ook haar jonge dochter pas verteld over hun verhuizing toen al het papierwerk rond was. Haar dochter mocht toen zelf de kleuren voor haar kamer uitkiezen. Daardoor voelde haar dochter zich er echt bij betrokken en keek ze extra uit naar het nieuwe huis.

Bij kinderen in de puberleeftijd is het vaak wel verstandig om hen op tijd mee te nemen in je keuze. Dat geldt zeker als je naar een andere wijk of gemeente wilt verhuizen. Pubers hebben vaak al een heel leven opgebouwd in de huidige omgeving. Vraag ook wat zij belangrijk vinden in een huis of wat ze absoluut niet willen. Daar kunnen soms verrassende dingen uitkomen, zo maakten wij laatst mee bij een klant:

“Kunnen we niet naar Amsterdam verhuizen?”

Laatst begeleidden we als aankoopmakelaar een stel met 3 kinderen in de puberleeftijd. Zij woonden in Abcoude en waren op zoek naar een vrijstaand huis in dezelfde gemeente. Maar op een gegeven moment zeiden hun kinderen: “Kunnen we niet naar Amsterdam gaan als we toch al verhuizen? Dan zitten we meteen dichterbij school.” Toen hebben we uiteindelijk een huis in Amsterdam-Zuid voor dit gezin aangekocht. De ouders én de kinderen zijn nog elke dag blij met die keuze.

Tip: lees je kind voor uit boeken over verhuizen

Wil je je kind voorbereiden op de verhuizing? Koop dan een leuk boek over verhuizen waaruit je kunt voorlezen of dat je kind zelf kan lezen. Dit zijn een paar van onze favoriete kinderboeken over dit thema:

  • De Zoete Zusjes gaan verhuizen – Hanneke de Zoete
  • De Vriezels – Kelly van Kempen
  • Sander & Sofie en het allermooiste huis – Libby Gleeson & Freya Blackwood

Verhuizen met kinderen? Wij helpen je om jouw gezinswoning te vinden

Zijn jullie toe aan een volgende stap qua woning? Wil je bijvoorbeeld ruimer wonen of meer in het groen leven? Wij staan als aankoopmakelaar voor je klaar om op zoek te gaan naar hét huis dat nu en later bij je gezin past. In Amstelveen, Amsterdam en de wijde omgeving zoeken we graag mee naar jouw nieuwe, fijne gezinshuis.

Bel of mail ons. Dan kijken we samen hoe we jou kunnen helpen bij je zoektocht naar hét huis.