fbpx

Tips voor het kopen van een huis in Amsterdam

Inmiddels is het wel bekend dat een huis kopen in Amsterdam lastig is. Je bent zeker niet de enige die op zoek is, waardoor de concurrentie erg groot is. De vraag is enorm groot, terwijl er maar een beperkt aanbod is. Ook blijven de huizenprijzen stijgen. Wil je ook kans maken op de Amsterdamse woningmarkt? Lees dan onze tips voor het kopen van een huis in Amsterdam.

1 – Zet een aankoopmakelaar in

Om te beginnen raden wij je aan om een aankoopmakelaar in te schakelen om je kansen op de woningmarkt te vergroten. Wat kun je van een aankoopmakelaar verwachten? Een aankoopmakelaar zal je bij meerdere zaken bijstaan en helpen. Tijdens het aankoopproces zul je persoonlijke aandacht en begeleiding ontvangen. Dit zal beginnen bij de eerste inventarisatie van je wensen en eindigen bij de laatste handtekening bij de notaris. De aankoopmakelaar zal je voorzien van eerlijk en helder advies.

2 – Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Het is belangrijk om te weten wat je kunt besteden en wat je maximale budget is wanneer je een huis gaat kopen, vooral in Amsterdam, Amstelveen en omgeving. Daarom raden wij je aan om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur om je financiële mogelijkheden te bespreken.

3 – Zorg voor genoeg spaargeld

Voordat je een huis gaat kopen, raden we je aan om voldoende spaargeld te hebben op de bank. Zo’n vijf tot zes procent van de totale koopsom wordt aangeraden. Dit zul je nodig hebben om te betalen voor de advieskosten, notariskosten en taxatiekosten. Gelukkig zijn deze kosten wel gedeeltelijk af te trekken van de belasting.

4 – Wees stressbestendig

Een huis zoeken kan voor veel stress zorgen. Velen stressen vooral tijdens het bieden, maar dit zal niets goeds doen. Ga dus niet te veel bieden op een huis, omdat je bang bent dat je geen kans maakt. Houd daarom ook de waarde van de woning in gedachte. Verwacht je bijvoorbeeld dat de woning met de jaren zal stijgen? Dan kun je hoger bieden. Zo niet, dan is het waarschijnlijk niet handig om over te bieden.

5 – Wees flexibel met je woonwensen

Als je al enige tijd bezig bent met de zoektocht naar jouw droomhuis en niets hebt kunnen vinden, is het misschien tijd om je woonwensen aan te passen. Het is vooral in Amsterdam, Amstelveen en omgeving belangrijk om flexibel te kunnen zijn. Ben je op zoek naar een huis in de buurt van een basisschool? Overweeg dan eens om te kijken naar huizen die net wat verder liggen, maar wel voldoen aan je andere woonwensen. Zo kun je ook kijken naar de grootte van de woning, aantal slaapkamers en andere voorzieningen.

6 – Doe een knock-out bod

Wil je kans maken op een woning in Amsterdam, Amstelveen en omgeving? Dan is het soms nodig om anders te werk te gaan. Als er bijvoorbeeld meerdere geïnteresseerden zijn kun je een knock-out bod doen. Dit betekent dat je een aantrekkelijk bod doet waaraan een tijdslimiet zit. Het zal je kans vergroten en de verkoper zekerheid geven.

Conclusie

In het kort, met onze tips zal het aankoopproces in Amsterdam een stuk makkelijker zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je flexibel en stressbestendig bent opgesteld. Als je vastloopt of je eigen huis nu niet verkocht krijgt, kun je ook contact met ons opnemen. Je kunt een verkoopmakelaar inschakelen om je hierbij te adviseren en te helpen.