fbpx

Op zoek naar bestaande bouw of nieuwbouw?

Als je kijkt naar de populaire tv-programma’s over wonen en huizen kopen zoals ‘Kopen zonder kijken!’ dan hebben veel zoekers dezelfde wensen: veel ruimte, jaren 30 en tuin op het Zuiden. De wensenlijsten zijn eindeloos.

Zo’n wensenlijstje kan er ook voor zorgen dat de woningen in het bestaande aanbod niet passend zijn. Daarom is het goed om eens van een afstand te kijken naar wat nu precies het verschil is tussen het (willen) kopen van bestaande bouw of van nieuwbouw.

Het meest bekende verschil tussen de bestaande bouw en nieuwbouw is het achtervoegsel achter de prijs: de k.k. oftewel de kosten koper of voor nieuwbouw v.o.n, vrij op naam. Bestaande bouw wordt in het algemeen kosten koper aangeboden, wat inhoudt dat de koper de kosten betaalt. Dit zijn de kosten van de overdrachtsbelasting, de notaris kosten en de kosten voor de registratie bij het Kadaster. Bij een nieuwbouw woning worden deze kosten door de verkopende partij betaald, vandaar de benaming: vrij op naam. De aankoop van een bestaande woning gaat anders dan de aankoop van een nieuwbouwwoning. De makelaar is natuurlijk van beide processen op de hoogte. Voor het kopen van eennieuwbouw woning is het soms lastig omdat je een woningkoopt die er nog niet is. Je koopt de woningvan tekening of als het meezit kun je een modelwoning bekijken. Ook is de opzet van de financiering bij een nieuwbouwwoning aanzienlijk anders. Daarover in een volgende blog meer….

Advies nodig? Onze makelaars in Amstelveen helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op om jouw situatie te bespreken.