fbpx

Huis afbetaald en tweede woning kopen: Let op deze 7 zaken

Zodra je huis afbetaald is, heb je geen hypotheek meer en gaan je vaste lasten flink omlaag. Omdat je wat meer te besteden hebt, denk je er misschien aan om een tweede huis te kopen. Bijvoorbeeld als vakantiehuis of voor de verhuur. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

1. Hypotheekregels bij een tweede huis

Als je opnieuw een hypotheek nodig hebt voor de aankoop van je tweede woning, moet je rekening houden met de regels die daarbij gelden. Een tweede huis mag je bij de meeste banken bijvoorbeeld maar voor 70% financieren vanuit je hypotheek. De rest moet je inleggen met spaargeld. Ook de kosten koper mag niet uit je hypotheek komen en je moet de hypotheeklasten kunnen dragen. Daar wordt een inkomenstoets voor gedaan.

2. Belastingregels bij een tweede huis

Wanneer je een tweede huis koopt, wordt dit gezien als een investering. Je betaalt in 2023 daarom 10,4% overdrachtsbelasting op het aankoopbedrag van een tweede huis. Bij een huis van € 300.000 betaal je dus € 31.200 belasting. Dat is flink meer dan de 2% overbelasting die je bij een eerste huis betaalt.

Ook goed om rekening mee te houden, is dat een tweede woning door de Belastingdienst gezien wordt als vermogen. Je moet de WOZ-waarde opgeven in box 3, waarna je er vermogensbelasting over betaalt.

3. Potentieel verbod op verhuur

Ben je van plan een tweede woning te kopen voor de verhuur? Kijk dan eerst of er een opkoopbescherming geldt in je gemeente en wat de voorwaarden zijn. In Amsterdam en Amstelveen is dat bijvoorbeeld het geval. De opkoopbescherming is een maatregel die er voor zorgt dat woningen niet zomaar opgekocht kunnen worden voor verhuur.

En ook als er geen sprake is van opkoopbescherming kunnen je verhuurplannen gedwarsboomd worden. Als het een appartement betreft, kan er bijvoorbeeld een verbod op verhuur door de VvE van kracht zijn. Goed om dus uit te zoeken voordat je een bod doet!

4. Huis kopen voor je (studerende) kind

Ook de prijzen voor kamers schieten de laatste jaren door het dak. Als je de financiële mogelijkheid hebt, kan het interessant zijn om een tweede huis voor je kind te kopen. Een tip is om een lokale aankoopmakelaar in te schakelen die een netwerk heeft in de studentenstad van je kind.

Let er wel op dat je kind voor de wet gewoon gezien wordt als een huurder. Je moet een verhuurhypotheek afsluiten en je kind geniet huurdersrechten. Je kunt de woning bijvoorbeeld niet zomaar op elk moment verkopen.

Een andere optie is om een huis voor je kind te kopen en je kind een hypotheek te geven. Je bent dan zelf de bank, je kind betaalt aan jou hypotheek (en rente) en het huis wordt dan direct van je kind. Het is slim om met een financieel adviseur de mogelijkheden te bespreken.

5. Regelgeving rondom verhuur gaat veranderen

Vanaf 1 januari 2024 komt er een nieuw puntensysteem voor het middensegment huurwoningen, waardoor er een maximale huurprijs verplichting komt. Voor particulieren wordt het daardoor minder aantrekkelijk om een tweede woning voor de verhuur aan te schaffen. Op dit moment is er nog niets concreet, maar het is wel verstandig om de ontwikkelingen in de gaten te houden.

6. Vakantiewoning in Nederland

Als je een vakantiewoning op een vakantiepark koopt, moet je je houden aan de regels van het park. Mogelijk geldt er bijvoorbeeld een verhuur- of huisdierenverbod. Wil je er na verloop van tijd permanent gaan wonen? Check dan eerst bij de gemeente en het park of dit zomaar mag. Voor de aankoop gelden verder dezelfde regels die bij een normale woning gelden.

7. Tweede huis in het buitenland kopen

Voor de aankoop van een woning in het buitenland schakel je de hulp in van een lokale specialist. Regels rondom aankoop en overdracht kunnen in andere landen namelijk behoorlijk verschillen. Ook kun je geen Nederlandse hypotheek afsluiten voor een buitenlands huis.

Laat je adviseren!

Zoals je leest, zijn er wat zaken om rekening mee te houden wanneer je een tweede huis wil kopen omdat je eerste huis is afbetaald. Het is altijd slim om je situatie te bespreken met een specialist. Onze makelaars in Amstelveen adviseren en helpen je graag bij de aankoop van een tweede huis in de regio groot Amsterdam!