fbpx

De inschatting van de juiste vraagprijs van een woning

Als woningkoper én woningeigenaar is de waarde van je woning enorm belangrijk. Maar hoe komt deze tot stand? En wat beïnvloedt de woningwaarde? Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de waarde en de uiteindelijke vraagprijs. Deze lichten we in dit artikel toe. Ook leggen we uit wat het belang van de waarde inschatting is, voor zowel woningkoper als woningeigenaar.

Belang van inschatting van de juiste waarde als woningkoper

Wil je een woning kopen? Dan is het natuurlijk logisch dat je wilt weten wat je krijgt voor je investering. Het is dan ook niet vreemd om de vraagprijs van je potentiële nieuwe woning op een juiste manier te willen beoordelen. Als woningkoper is het lastig om in te schatten of de vraagprijs wel logisch is, omdat je vaak niet de kleine details ziet. Bovendien wordt in de huidige woningmarkt de vraagprijs vaak bepaald als vanaf prijs. Daarom is het belangrijk om een waardebepaling te laten doen. 

Belang van waardebepaling als woningeigenaar

Wanneer je je woning op de verkoop zet, is een goede voorbereiding het halve werk. Er zijn een aantal stappen die je moet nemen, voordat je deze op de markt zet. Zo is de vraagprijs een groot aspect hiervan en zelfs een marketingtool. Er zijn meerdere factoren van belang. Hieronder bespreken we wat invloed heeft op de woningwaarde en vraagprijs. 

Dit bepaalt de waarde van een woning

Veel makelaars zeggen dat het vooral om de locatie van een woning gaat, maar dit is niet alleen van belang. Er zijn meer factoren die dit bepalen. Zo kan de waarde afhankelijk zijn van de bouwkundige staat van de woning, het energielabel en hoe de woning er van binnen uitziet. Lees een verdere toelichting hieronder:

  • Ligging: hoewel dit niet de enige factor is die meespeelt in de woningwaarde en vraagprijs, is het wel een van de belangrijkste punten. Er wordt gekeken naar de toegang tot diensten, zoals het openbaar vervoer, een winkelcentrum, parkeergelegenheden en of er scholen in de buurt zijn. Ook wordt er gekeken naar de ligging van de tuin, het uitzicht en eventuele nabijgelegen parken.
  • Staat van de woning: de staat van de woning heeft een grote invloed op de woningwaarde. Is de woning vrij oud en bevindt deze zich in een vervallen staat? Dan zal dit de woningwaarde beïnvloeden. Denk hierbij aan oude keuken of badkamer, de afwezigheid van centrale verwarming, een slechte bouwkundige staat. Als dit het geval is voor jouw woning, dan raden we aan om dit te laten maken, voordat je het verkoopt. Zo kun je een hogere prijs vragen voor de woning.
  • Energielabel: een energielabel duidt aan hoe energiezuinig een woning is. Als verkoper ben je verplicht om de koper of huurder te voorzien van een energielabel. Heb je je woning energiezuiniger gemaakt? Dan kun je een nieuwe energielabel aanvragen, die geldig is voor 10 jaar. Uit een onderzoek van Tilburg University, blijkt dat de waarde van een woning met een energielabel A of B zo’n € 6.000 meer zal opleveren, dan een woning met een lager energielabel.

Laat een taxateur naar je woning kijken

Om de inschatting van de waarde van je woning op de juiste manier te doen, wordt het aangeraden om een register makelaar taxateur (RMT) in te schakelen. De register makelaar taxateur doet dit vanuit een zo objectief mogelijk oogpunt. Hierbij worden alle bovengenoemde punten in acht genomen.  

Heb je naast de waardebepaling, hulp nodig bij het verkopen van je huis? Schakel dan een verkoopmakelaar in. Je zult deskundig advies ontvangen en een marketingstrategie. Daarnaast zal de verkoopmakelaar je onder andere helpen met een advies over de verkooppresentatie van je huis, de bezichtigingen begeleiding en de onderhandelingen met potentiële kopers.